Boris Johnson kohun keskellä: Kieltäytyi katsomasta kuvaa sairaasta lapsesta ja nappasi toimittajan kännykän

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn kommentoi Twitterissä Boris Johnsonin käyttäytymistä viestillä: ”Häntä ei vain kiinnosta.”

Boris Johnson
Boris Johnson.
Lopulta Boris Johnson palautti kännykän ja pahoitteli käyttäytymistään toimittajaa kohtaan.Andy Rain / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson on joutunut kovan arvostelun kohteeksi, koska hän kieltäytyi katsomasta sairaan pojan kuvaa.

Aiheesta kirjoittavat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Guardian (siirryt toiseen palveluun).

ITV:n toimittaja kysyi konservatiivijohtajalta haastattelun aikana lukuisia kertoja, onko tämä nähnyt Daily Mirror -lehden (siirryt toiseen palveluun)julkaiseman kuvan sairaalan odotushuoneen lattialla päällystakin alla maanneesta 4-vuotiaasta. Poika, jonka epäillään sairastavan keuhkokuumetta, ei mahtunut vuodeosastolle, koska Leedsin sairaalaan ensiapuyksikön vuodeosasto oli täynnä. Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n tilanne on yksi keskeisistä kysymyksistä parlamenttivaaleissa, jotka pidetään torstaina.

Johnson vastasi aluksi kieltävästi, kun ITV:n toimittaja Joe Pike kysyi, oliko pääministeri nähnyt kuvaa. Kun Pike yritti näyttää kännykästään kuvaa pojasta, kieltäytyi Johnson katsomasta sitä. Pike julkaisi Twitterissä videon haastatelutilanteesta:

Lopulta Johnson nappasi puhelimen toimittajalta ja pisti sen taskuunsa.

– Kieltäydytte katsomasta kuvaa, otitte puhelimeni ja laitoitte sen taskuunne, pääministeri, haastoi toimittaja.

Tässä vaiheessa Johnson otti puhelimen taskustaan ja katsoi kuvaa.

– Se on hirvittävä, hirvittävä kuva ja pahoittelen tietenkin perheeltä ja kaikilta niiltä, joilla on ollut kauheita kokemuksia NHS:ssä, sanoi Johnson.

Pääministeri palautti viimein puhelimen toimittajalle ja pyysi anteeksi, että oli ottanut sen haltuunsa.

Johnsonin vastaehdokas, työväenpuolueen Jeremy Corbyn kommentoi Twitterissä tapausta viestillä: ”Häntä ei vain kiinnosta.”

Konservatiivipuoluetta edustava terveysministeri Matt Hancock vieraili myöhemmin Leedsin sairaalassa keskustelemassa sairaalan johdon kanssa. Hän kuvaili 4-vuotiaan tapausta hirvittäväksi ja esitti pahoittelut. Hän ei suostunut vastaamaan toimittajien kysymyksiin pääministerin toiminnasta ITV:n aiemmassa haastattelussa. Terveysministeri kuitenkin vakuutti, että sekä Leedsin sairaalan että koko Britannian julkisen sairaanhoitojärjestelmän tilaa tullaan korjaamaan.

Johnsonin johtamilla konservatiiveilla on lähes kymmenen prosenttiyksikön johto työväenpuolueeseen, käy ilmi viikonloppuna julkaistuista mielipidetiedusteluista. Ennakkokaavailujen mukaan konservatiiveille riittäisi enemmistöön jo kuusi prosenttiyksikköä.

Lue myös:

BBC: General election 2019: Boris Johnson criticised over reaction to sick boy image (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: PM refuses to look at picture of boy forced to sleep on hospital floor (siirryt toiseen palveluun)