Poliisi aloittaa rikostutkinnan Uuden-Seelannin tulivuorenpurkaukseen liittyen – kuolleita jopa 13, loukkaantuneet pahoin palaneita

Selviytyjä kertoo mereen paenneista ihmisistä, jotka kärsivät vakavista palovammoista.

tulivuorenpurkaukset
Turistin ottama kuva tulivuorenpurkauksesta maanantain saaren lähistöllä.
Turistin ottama kuva tulivuorenpurkauksesta maanantaina saaren lähistöllä. Michael Schade / EPA

Uuden-Seelannin poliisi on päättänyt aloittaa rikostutkinnan maanantain tulivuorenpurkaukseen liittyen. Tutkinnan tarkoituksena on selvittää olosuhteita, jotka johtivat tuhoisaan onnettomuuteen.

Tragedia on herättänyt kysymyksen siitä, miksi turisteja ylipäätään päästetään asumattomalle saarelle, jonka tulivuoren tiedetään olevan yksi maan aktiivisimmista.

Ainakin viiden ihmisen tiedetään varmasti kuolleen onnettomuudessa.

Lisäksi kahdeksan ihmistä on yhä kateissa maanantaina sattuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä. Poliisi on arvioinut, etteivät kadonneet ole enää hengissä. Kuolonuhreja voi siis olla yhteensä jopa 13.

Varmistetuista kuolonuhreista ainakin kolmen arvioidaan olevan Australian kansalaisia. Purkaushetkellä saarella oli uusiseelantilaisten turistien ja oppaiden lisäksi turisteja Yhdysvalloista, Australiasta, Britanniasta, Kiinasta ja Malesiasta.

Silminnäkijä: "He olivat palaneet todella pahoin"

Tulivuori purkautui eilen asumattomalla White Island -nimisellä saarella.

Purkauksesta selviytyi 34 ihmistä, heistä 31 on yhä sairaalahoidossa. 27 loukkaantuneella on viranomaisten mukaan palovammoja, jotka peittävät yli 71 prosenttia heidän kehostaan. Viranomaiset ovat varoittaneet, etteivät kaikki loukkaantuneet ehkä selviä vammoistaan.

Pelastushenkilöstö ei ole enää päässyt saarelle, sillä se on peittynyt tuhkaan. Lisäksi asiantuntijat ovat varoittaneet, että tulivuori saattaa hyvinkin purkautua uudelleen vuorokauden kuluessa.

Uusiseelantilainen Geoff Hopkins, 50, oli juuri poistumassa saarelta ryhmänsä kanssa, kun tulivuori alkoi syöstä ilmaan savua ja maa-ainesta. Hän kertoo nähneensä, kuinka ihmiset pakenivat purkausta mereen. Hopkins auttoi useita loukkaantuneita veneeseen.

– He olivat palaneet todella pahoin. Ihmiset olivat pukeutuneet shortseihin ja t-paitoihin, joten laajat alueet heidän ihoistaan altistuivat palovammoille, kuvaili Hopkins.

”Katastrofi oli vain ajan kysymys”

Tulivuori sijaitsee 48 kilometrin päässä Pohjoissaaren itärannikolta. Tulivuori on yksi Uuden-Seelannin aktiivisimmista, ja turistit vierailevat siellä usein.

Emeritusprofessori Ray Cas australialaisesta Monashin yliopistosta totesi, että saarella tapahtunut katastrofi oli vain ajan kysymys.

– Olen vieraillut siellä kaksi kertaa ja ollut aina sitä mieltä, että päivittäisten turistiryhmien vierailu saarella on liian vaarallista, sanoi Cas uutistoimisto Reutersin mukaan.

Saarella vierailee vuosittain noin 10 000 kävijää. Viimeksi kyseisen tulivuoren purkaus aiheutti kuolonuhreja vuonna 1914. Tuolloin purkaus surmasi saarella 12 ihmistä, jotka olivat louhimassa rikkiä. Viimeksi tulivuori purkautui vuonna 2016.

Lue myös:

Viisi kuoli ja kahdeksan on kateissa Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen jäljiltä – Poliisi ei usko enää löytävänsä eloonjääneitä

Lähteet: Reuters, AFP