1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uutissuomalainen: Puolueet eivät innostu Niinistön ehdotuksesta lyhentää presidenttikautta

Vain nyt-liike kannattaa presidentti Niinistön ehdotusta.

Niinistö on useampaan kertaan tuonut esille kantansa, jonka mukaan presidenttikautta olisi varaa lyhentää. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Puolueet eivät kannata presidentti Sauli Niinistön ehdotusta presidenttikauden lyhentämisestä, selviää Uutissuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana) kyselystä eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Vain nyt-liike kannattaa Niinistön ajatusta. SDP, kokoomus, keskusta ja RKP vastustavat ideaa muun muassa siksi, että nykyinen kuusivuotinen presidenttikausi tuo jatkuvuutta ulkopolitiikan hoitoon.

– Aikamme suuria ongelmia on lyhytjänteisyys, ja presidentin toimikauden lyhentäminen voisi olla taas pieni askel väärään suuntaan tässä suhteessa, sanoi Niinistön ex-puolueen kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vihreillä ei ole kantaa, vasemmistoliitto ei vastannut kyselyyn.

– Ehdotus on mielestäni vähintään keskustelemisen arvoinen. Aion vielä selvittää kansalaisten mielipidettä asiaan, perussuomalaisten Ville Tavio sanoo.

Niinistö on useampaan kertaan tuonut esille kantansa, jonka mukaan presidenttikautta olisi varaa lyhentää. Vaihtoehtona voisi hänen mielestään olla kaksi kertaa viisi vuotta tai kolme kertaa neljä vuotta.

Kokoomuksen Mykkänen ehdotti kyselyn yhteydessä keskustelua eduskuntakauden pidentämisestä nykyisestä neljästä vuodesta viiteen vuoteen.