Paltamo poistaa varhaiskasvatusmaksut – "Haluamme olla aidosti lapsiystävällinen kunta"

Maksuton varhaiskasvatus voi säästää lapsiperheeltä tuhansia euroja vuodessa.

varhaiskasvatus
Vaatteita naulakossa päiväkodin aulassa.
Paltamossa halutaan panostaa lapsiin ja lapsiperheisiin. Kuvituskuva. Anna Kurtén / Yle

Paltamon kunnanhallitus teki päätöksen maksuttomasta varhaiskasvatuksesta kokouksessaan maanantaina 9. joulukuuta.

Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemen mukaan päätös on osa kunnan strategiaa, jolla halutaan tehdä kunnasta mahdollisimman lapsiystävällinen. Kunnassa halutaan myös, että jokaisella lapsella on yhtäläinen mahdollisuus varhaiskasvatukseen.

– Haluamme olla aidosti lapsiystävällinen kunta. Tämä tukee myös kunnan laadukasta koulutuspolkua varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Jos siitä jotain imagohyötyä on, niin ei se pahaksi ole, Ahoniemi sanoo.

Viime vuonna varhaiskasvatusmaksuista kunnan kassaan kilahti vajaa 90 000 euroa. Kun tästä rahasta poistaa laskutuksen aiheuttamat kulut, varsinainen tuotto jää Ahoniemen mukaan noin 50 000 euroon. Yhdelle lapsiperheelle vuosittainen säästö voi kuitenkin olla useita tuhansia euroja.

Ahoniemen mukaan on mahdollista, että maksujen poistaminen lisää varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrää. Koska jo lähes kaikki Paltamon lapset käyvät päivähoidossa, pienestä noususta tuskin tulee suuria ongelmia.

– Jos lapsia tulee lisää, niin tietenkin henkilökunnan mitoitusta tarkastetaan, mutta ei meillä mitoitus ole muutenkaan tapissaan, Ahoniemi sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)