Hyppää sisältöön

Kouvola lomauttaa lähes kaikki opettajat – OAJ:n puheenjohtaja suivaantui: "Tämä ei jää tähän"

Kouvolassa opettajille on tulossa kahden viikon lomautusjakso.

Kouvolan kaupungintalon edustalla osoitettiin maanantaina mieltä henkilöstölomautuksia vastaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki lomauttaa ensi vuonna työntekijöitään saadakseen aikaiseksi 5,5 miljoonan euron säästöt.

Eniten keskustelua ovat aiheuttaneet opettajiin kohdistuvat lomautukset. Heidät lomautetaan ensi vuonna korkeintaan kahdeksi viikoksi. Ainoastaan osaa erityisopetuksen henkilöstöstä ei lomauteta lainkaan. Muut kaupungin työntekijät lomautetaan pääasiassa kolmeksi viikoksi.

Suomessa kaikkiaan kolme paikkakuntaa on päättänyt henkilöstölomautuksista tänä vuonna. Reilun 83 000 asukkaan Kouvola on näistä suurin.

Tyrnävällä henkilöstöä lomautetaan viideksi päiväksi ja Pomarkussa seitsemäksi päiväksi.

Opetusalan ammattijärjestö on vastustanut opettajien lomautuksia tiukasti.

– Kouvola painii valtakunnassa lomautuksissa aivan omassa sarjassaan, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huokaisee.

Luukkainen muistuttaa, että tavallisesti lomautuksia ei ole enää tehty paikkakunnilla, joilla niitä on jo kerran toteutettu. Hän ei usko, että kaupungin talous tällä parantuu.

– Muualla lomautuksia ei ole enää tehty, koska ne eivät ole tuoneet laskettuja säästöjä. Tulevista lomautuksista Kouvolakaan ei tule saamaan niitä säästöjä, mitä se euromääräisesti hakee. Tulee tarvetta henkilöstömäärän kasvattamiselle ja sijaisuuksille, Luukkainen sanoo.

Kouvolassa tehtiin edellisen kerran henkilöstölomautuksia vuonna 2013. Tuolloin opettajat olivat myös lomautettuina.

"Tämä ei jää tähän"

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen seurasi maanantaina Kouvolan kaupunginvaltuuston kokousta alusta loppuun paikan päällä. Hän kertoo, että OAJ ei hyväksy henkilöstölomautuksia.

– Siinä pannaan henkilöstö maksamaan säästötarpeet, Luukkainen painottaa.

Lomautukset aiheuttavat Luukkaisen mukaan turvallisuusriskin luokkahuoneissa.

– Siellä on pieniä ja nuoria oppilaita, jotka käytännössä opiskelevat ison osan yksin lomautustilanteessa. Isoin asia on se, että siinä laiminlyödään perusopetuslain velvoite opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen.

Eilen päättyneiden yt-neuvotteluiden myötä selvisi, että Kouvolan opetushenkilöstön lomautukset tulevat olemaan kolmen viikon sijasta enintään kahden viikon mittaiset.

– Pahin uhkakuva väistyi, mutta perusongelma ei vielä ratkennut. Lomautukset eivät sovi opetukseen. Tämä ei jää tähän, Luukkainen viestitti OAJ:n twitter-sivulla.

OAJ aikoo vaatia erityisesti sitä, että lapset saisivat opetussuunnitelman mukaista ja turvallista opetusta lomautuskaudella.

Lomautukset käyntiin keväällä

Kouvolan kaupunki sai eilen maanantaina päätökseen kuluvan vuoden toiset yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvottelujen tulos menee hallintosäännön mukaisesti vielä kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi, vaikka valtuusto osaltaan jo siunasikin lomautukset päättäessään kaupungin ensi vuoden talousarviosta.

Ensi maanantaina järjestettävän kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen Kouvolan kaupunki aloittaa tarkempien lomautussuunnitelmien valmistelun. Yksityiskohtaiset suunnitelmat hyväksytään lautakunnissa. Lomautusten ajankohdat ovat selvillä tammi-helmikuussa.

– Työehtosopimuksen mukaan lomautusilmoitusaika on vähintään yksi kuukausi. Eli varmaan menee maaliskuulle ennen kuin ensimmäiset lomautukset käynnistyvät, arvioi Kouvolan henkilöstöjohtaja Päivi Karhu.

Mielenosoittajia seisoi eilen kylttien kanssa Kouvolan kaupungintalon edustalla. He vastustivat kaupungin lomautusaikomuksia. Kuva: Antro Valo / Yle

Vaikutuksia kaikkiin kouvolalaisiin

Henkilöstöjohtaja Päivi Karhun mukaan lomautuksilla on vaikutuksia kaikkien kouvolalaisten palveluihin.

– Esimerkiksi kirjastoja voi olla suljettuna ja ulkoalueita ei pystytä hoitamaan samalla tavalla kuin tavallisesti, Karhu luettelee lomautusten vaikutuksia.

.
.