Kaskinen äänesti kuntaliitoksen Närpiön kanssa nurin – puheenjohtajan ääni ratkaisi

Kaskisten kunnanvaltuusto päätti äänin 8-8, että kuntaliitos Närpiön kanssa ei toteudu. Närpiö oli jo äänestänyt kuntaliitoksen puolesta.

kuntaliitokset
Kaskisten kaupunginvaltuuston kokous
Yle lähetti suorana Kaskisten kaupunginvaltuuston kokouksen 10.12.19. Katso taltioinnilta, miten kuntaliitosasian käsittely eteni kokouksessa.

Kaskisten kaupunginvaltuusto kokoontui tänään tiistaina äänestämään uudelleen kuntaliitoksesta Närpiön kanssa.

Valtuusto päätti äänestysten jälkeen, että kuntaliitos Närpiön kanssa ei toteudu. Valtuusto ei hyväksynyt kuntaliitossopimusta äänin 8 - 8.

Äänten mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Edellisen kerran kuntaliitoksesta äänestettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 18. marraskuuta. Tuolloin 8 valtuutettua kannatti ja 9 vastusti kuntaliitosta. Närpiössä äänestettiin kuntaliitoksen puolesta äänin 26-8.

Äänestysten jälkeen

Kaskisten kaupunginvaltuuston 17 jäsenestä läsnä oli 16. Vihreiden Erkki Nykänen oli poissa, eikä hänen tilallaan ollut kokouksessa varajäsentä.

Keskustelun aikana Catharina Skur (r.) esitti kuntaliitosasian siirtämistä seuraavaan valtuuston kokoukseen. Kokoomuksen Lars Piira kannatti esitystä.

Valtuusto ei hyväksynyt Skurin esitystä äänin 8 - 8. Valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblomin (sd.) ääni ratkaisi äänestyksen ja kuntaliitosasian käsittelyä jatkettiin kokouksessa.

Perussuomalaisten Jukka Salo esitti kuntaliitossopimuksen hylkäämistä ja Kaskisen jatkamista itsenäisenä kaupunkina. Sakari Mäntysaari (sd.) kannatti Salon esitystä.

Äänestystulos oli 8 - 8, jolloin puheenjohtaja Kari Häggblomin ääni ratkaisi, eikä Kaskisten kaupunginvaltuusto näin ollen hyväksynyt kuntaliitosta Närpiön kanssa.

Valtuutettu Catharina Skur jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

Tunteikas lopputulos

Kokoomuksen valtuutettu Lars Piira oli kokouksen jälkeen pettynyt. Piira kuvasi valtuuston päätöstä huonoimmaksi mahdolliseksi ratkaisuksi.

– Olen harmissani, että vastustajilta ei ole löytynyt ajatuksia siitä, miten selviämme itsenäisinä, Piira sanoi.

Kaskisten haasteena on Piiran mukaan talous. Hän kertoi pelkäävänsä, että itsenäisyyspäätöksestä tulevat kärsimään ne, joihin kuntatalouden säästöt tulevat jatkossa kohdistumaan.

– Ulkoistuksia, irtisanomisia vai mitä – sen aika näyttää, Piira miettii.

Vasemmistoliiton valtuutettu Anneli Tunttunen oli äänestystuloksen selvittyä helpottunut. Äänestyspäätöksen tekeminen ei ollut hänen mukaansa helppoa ja siinä oli tunteita mukana.

Tunttunen oli sen kannalla, että ainakaan vielä ei kuntaliitosta tehtäisi.

– Ainakin yritetään vielä, Tunttunen sanoi.

kaskisten kaupunginvaltuutettu vasemmistoliiton Anneli Tunttunen
Vasemmistoliiton Anneli Tunttunen sanoo äänestäneensä kuntaliitosta vastaan koska se on kaupunkilaisten tahto.Tuomo Rintamaa/Yle

Tunttusen mukaan negatiiviset asiat, jotka olisi viime vuosina pitänyt hoitaa, on jätetty leijumaan. Nyt kaupungissa on aikaa edes yrittää tehdä toimenpiteitä.

– Meillä on nyt aikaa kolme – neljä vuotta. Ainakaan ei voi sitten sanoa, että ei ole yritetty.

"Nyt on istuttava alas"

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Häggblomin ääni ratkaisi tiistaina molemmat äänestykset.

– Kun on tasatulos, puheenjohtajan ääni ratkaisee. Näin kävi nyt, Häggblom sanoi.

Häggblom kuvailee kuntaliitosprosessin myötä Kaskisiin syntynyttä kahtiajakautuneisuutta hankalaksi tilanteeksi.

– Varmaan jää arpia. Meidän pitää istua alas ja päästä yhteisymmärrykseen. Ei me saada Kaskista jaloilleen vaikka kuinka haluttaisiin, jos ei puhalleta yhteen hiileen.

Epäselvyyttä jääviyksistä

Kaskisissa jouduttiin ottamaan kuntaliitos käsittelyyn uudelleen, koska marraskuussa tehty päätös ei syntynyt laillisessa järjestyksessä.

Marraskuun kokouksessa jäävättiin kaksi valtuutettua, mutta Kuntaliiton lakiasioiden johtaja linjasi myöhemmin, että he eivät olleet käsittelyssä esteellisiä. Kaupunginhallitus päätyi tämän jälkeen esittämään asian ottamista uuteen valtuustokäsittelyyn.

Kaskisten valtuusto kaatoi marraskuisessa kokouksessaan kuntaliitosesityksen täpärästi äänestyksessä. Jäävättyjen valtuutettujen varajäsenet olivat liitoksesta eri mieltä kuin varsinaiset jäsenet.

Kaskisissa on järjestetty kuntaliitoksesta myös neuvoa-antava kansanäänestys. Sen tulos oli kuntaliitosta vastaan.

Kuntaliitoksen toteutuessa Kaskinen ja Närpiö olisivat yhdistyneet uudeksi kunnaksi vuonna 2021. Uuden kunnan nimeksi olisi tullut Närpiö.

Lue myös: Suomen pienin kaupunki ei taivu kuntaliitokseen – Kaskisten ja Närpiön liitto kaatui tiukan äänestyksen jälkeen