Moskovan entinen pormestari Juri Lužkov on kuollut

Vaikutusvaltainen Lužkov johti Moskovaa 18 vuoden ajan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Moskova
Juri Lužkov
Juri Lužkov (1936–2019) johti Moskovaa vuosina 1992–2010.Vyacheslav Prokofyev / AOP

Moskovan entinen pormestari Juri Lužkov on kuollut 83 vuoden iässä. Lužkov oli pitkään näkyvä ja vaikutusvaltainen hahmo Venäjän politiikassa.

– Juri Mihailovitš Lužkov on kuollut. Olen vilpittömästi pahoillani, että keskuudessamme ei ole enää tätä energistä ja elämäniloista ihmistä, joka johti Moskovaa vaikeana Neuvostoliiton jälkeisenä aikana ja teki paljon kaupungin ja moskovalaisten eteen, Moskovan nykyinen pormestari Sergei Sobjanin kirjoitti Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) ja ilmaisi osanottonsa edeltäjänsä sukulaisille ja läheisille.

Kovasanaisista lausunnoistaan ja kansanomaisesta lippalakistaan kepkasta tunnettu Lužkov johti Moskovaa vuodesta 1992 vuoteen 2010.

Lužkov valittiin vuoden 1992 Moskovan ensimmäisissä pormestarinvaaleissa varapormestariksi. Vuoden 1991 vallankaappausyrityksen aikana hän tuki Venäjän neuvostotasavallan presidenttiä Boris Jeltsiniä.

Kun Moskovan pormestari Gavriil Popov jätti tehtävänsä vuonna 1992, Jeltsin nimitti Lužkovin pormestariksi. Lužkov johti kaupungin muutosta neuvostopääkaupungista kansainväliseksi metropoliksi.

Erityisen vaikeita olivat 90-luvun sekasortoiset vuodet, kun Venäjä kärsi Neuvostoliiton jälkeisestä talousromahduksesta.

Lužkov johti Moskovassa näyttäviä rakennushankkeita. Esimerkiksi bolševikkien vuonna 1931 tuhoama Kristus Vapahtajan katedraali rakennettiin uudelleen vanhalle paikalleen, jossa neuvostoaikana oli ollut maauimala.

Lužkovin aikana aloitettiin myös finanssikeskuks Moscow-Cityn pilvenpiirtäjien rakentaminen.

Vaikutusvaltainen pormestari

Lužkov voitti kolmesti vahvalla äänisaaliilla Moskovan pormestarinvaalit.

Moskovassa vahvaa kansansuosiota nauttinutta Lužkovia pidettiin 90-luvulla jopa yhtenä mahdollisena seuraajana Jeltsinille, mutta hänen ryhmittymänsä hävisi valtakamppailun 2000-luvun lopulla.

Sen jälkeen Lužkov ryhmittyi presidentiksi nousseen Vladimir Putinin vankkojen tukijoiden joukkoon ja Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen riveihin.

Aiemmin hyvin itsenäiset aluejohtajat alistettiin Putinin kaudella osaksi niin sanottua vallan vertikaalia.

Konservatiivinen Lužkov vastusti sukupuolivähemmistöjen Gay Pride-kulkueiden järjestämistä Moskovassa. Hän myös pyrki suitsimaan opposition toimintaa Moskovassa.

Pormestarina Lužkov oli vastuussa pääkaupungin valtavista omaisuusmassoista. Arvostelijoidensa mielestä Lužkov suosi vaimonsa Jelena Baturinan rakennusyhtiötä ja salli vanhojen arvorakennusten tuhoamisen. Baturina on talouslehti Forbesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) edelleen Venäjän rikkain nainen.

Lužkovin ura pormestarina katkesi ristiriitoihin tuolloisen presidentin Dmitri Medvedevin kanssa. Lužkov arvosteli avoimeksi Medvedeviä ja vihjasi Venäjän tarvitsevan vahvemman johtajan vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Medvedev erotti Lužkovin syyskuussa 2010.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Venäjän valtionpääksi palasi Vladimir Putin.

Aiheesta aiemmin:

Medvedevin arvostelija sai lähteä

Lähteet: Tass