Hyppää sisältöön

Euroopan avaruusjärjestö alkaa kerätä avaruusromua kiertoradalta

120 miljoonan euron hankkeella poistetaan yksi romu Maan kiertoradalta.

ClearSpace-1 on määrä lähettää matkaan vuonna 2025. Kuva: ESA

Euroopan avaruusjärjestö ESA aikoo laukaista avaruuteen robotin, jonka tehtävänä on poistaa yksi avaruusromu Maata kiertävältä radalta.

ClearSpace-1 on määrä lähettää matkaan vuonna 2025. Yhteensä 120 miljoonaa euroa maksavasta hankkeesta päätettiin äskettäin ESA:n ministerineuvoston kokouksessa Sevillassa Espanjassa.

ESA:n mukaan kyseessä on ensimmäinen yritys avaruusromun poistamiseksi. Se kuitenkin toivoo, että ClearSpace-1-nimistä hanketta seuraa isompi operaatio Maan lähiavaruuden siistimiseksi.

Avaruusromuongelmaa ei helposti ratkaista, sillä Maan kiertoradalla lasketaan olevan lähes 2 000 toimivaa satelliittia ja yli 3 000 toimimatonta. Pelkästään yli kymmensenttisiä avaruusroskia arvioidaan olevan kymmeniätuhansia.

ESA:n pääjohtaja haluaa lähettäjän vastaavan satelliitistaan

ESA:n pääjohtaja Jan Wörner toivoo lähettäjämaiden kantavan jatkossa vastuuta satelliiteistaan ja huolehtivan siitä, että ne poistetaan palvelusajan päätyttyä.

– Ajatelkaa, kuinka vaarallista purjehtiminen maailman merillä olisi, jos kaikki historian aikana menetetyt alukset liikkuisivat yhä merten pinnalla. Se on nykytilanne Maan kiertoradalla, Wörner sanoo.

Wörner vaatii tilanteeseen muutosta ja vakuuttaa, että hankkeella on ESA:n jäsenmaiden vankka tuki. Hän uskoo kiertoradan siistimisen luovan tulevaisuudessa myös uusia kaupallisia mahdollisuuksia.

Romu ja sen nappaaja surmansyleilyyn

ClearSpace-1:n kohteena on pienen satelliitin kokoinen avaruusromu Vespa, joka kiertää Maata noin 660-800 kilometrin korkeudessa.

Noin sata kiloa painava kantoraketin kappale valittiin ensimmäisen siivoushankkeen kohteeksi yksinkertaisen muotonsa ja vahvan rakenteensa takia. Ominaisuudet pienentävät riskiä, että Vespa hajoaisi siihen tartuttaessa pienemmiksi kappaleiksi, jotka jäisivät kiertämään Maata.

ClearSpace-1 lähetetään ensin 500 kilometrin korkeuteen, missä sille tehdään viimeiset testit. Niiden jälkeen se nostetaan Vespan korkeudelle.

Kun ClearSpace-1 on saavuttanut oikean korkeuden, hakeutuu se Vespan viereen ja tarttuu siihen neljällä raajallaan. Seuraavaksi se vetää Vespaa alaspäin kiertoradaltaan niin, että lopulta molemmat palavat ilmakehässä Maata lähestyessään.

Tulevaisuudessa ESA toivoo kehittävänsä siivousrobotin, joka pystyy siirtymään yhä uusiin kohteeseen ja viskaamaan niitä kohti ilmakehää.