1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perinneruoat

Ruokavirasto löysi myynnistä kalakukkoja, joita ei saisi kutsua kalakukoiksi

Viraston mukaan nimisuojattujen elintarvikkeiden nimeämisessä on edelleen puutteita.

perinneruoat
Poikkileikkaus kalakukosta.
Kalakukko -nimellä myytävä kukko pitää valmistaa muun muassa rukiista, vehnästä ja ohrasta.Juha Vauhkonen / Yle

Muistatteko vielä, kun perinteisestä kalakukosta tuli "ei-kalakukko"? Siitä on jo aikaa lähes 20 vuotta, tarina on hieman monipolvinen ja siihen voi palata tästä linkistä.

Ruokavirasto kertoi tiistaina havainneensa puutteita nimisuojattujen elintarvikkeiden nimeämisessä. Kuopiossa virasto tarkasti 20 eri toimipaikkaa, joista 13:ssa havaittiin puutteita.

Neljässä valmistuspaikassa oli puutteita esimerkiksi karjalanpiirakoiden ja kalakukkojen nimisuojan noudattamisessa. Kalakukko-nimeä käytettiin markkinoinnissa yleisnimenä, vaikka kyseessä oli esimerkiksi muikkukukko. Päivittäistavarakaupoissa todettiin puutteita karjalanpiirakoiden nimeämisessä.

Tarjoilupaikossa yleisin puute oli Feta-juuston nimeämisessä. Feta-juuston nimen väärinkäyttö on viraston mukaan valtakunnallinen ilmiö. Feta-juustoksi saa kutsua vain tiettyä Kreikassa valmistettua juustoa.

Nimisuojan katsotaan nostavan tuotteen arvoa ja ylipäätään turvaavan perinteisten tuotteiden säilymisen. Aito perinteinen tuote -nimisuojan mukainen tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Lue seuraavaksi