1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Laura Huhtasaaren haukkumasta tamperelaiskoulusta nousi kohu: Nyt koulu sai synninpäästön

Apulaisoikeuskanslerin mukaan koulusta tehdyt kantelut eivät antaneet aihetta toimenpiteisiin.

Perussuomalaiset
Laura Huhtasaari
Nykyinen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) haukkui julkisesti tamperelaisen koulun rehtoria.Marja Väänänen / Yle

Oikeuskanslerinvirasto on ratkaissut kantelut tamperelaisesta koulusta. Asiasta nousi suuri kohu syksyllä 2018, kun silloinen kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) haukkui julkisesti tamperelaisen koulun rehtoria.

Laura Huhtasaari arvosteli Twitterissä tamperelaisen koulun kannustavan vihaan politiikkoja kohtaan. Huhtasaari julkisti Twitterissä kuvan oppilaiden työstä ja oppilaiden etunimet, mikä herätti kohua Suomessa ja kansainvälistä huomiota esimerkiksi BBC:llä (siirryt toiseen palveluun) ja Independentissä (siirryt toiseen palveluun).

Huhtasaaren arvostelemassa kuvassa oppilaat laittoivat poliitikkojen kuvia maahanmuutosta kertovan julisteen alla. Otsikossa luki Suomeen vai kuoleen?

Laura Huhtasaaren twiitti.
Kohu alkoi tästä viestistä. Yle Uutisgrafiikka

Suomeen tekstin alla olivat Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kuvat ja kuoleen-tekstin alla Laura Huhtasaaren ja Jussi Halla-ahon kuvat. Huhtasaaren avauksesta alkoi Twitterissä kova keskustelu.

– Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa, Huhtasaari sanoi Twitterissä.

Yle ei julkaise koulun nimeä oppilaiden alaikäisyyden takia.

Koulun rehtori sanoi kohun noustua, että kuva on irrotettu asiayhteyksistä. Yhdeksäsluokkalaisten tehtävä oli tehdä kantaa ottavia julisteita. Rehtorin mukaan kansanedustaja ei olisi saanut julkaista kuvaa ilman lupaa.

– Oli ikävä yllätys, pakko myöntää. Oppilaiden nimiä ei saa julkaista ilman lupaa, rehtori sanoi aiemmin.

Koulu sai sähköpostilla ja tekstiviestillä yksittäisiä viestejä, joissa rehtorin mukaan syytetään aivopesusta, marxismista ja jihadismista. Tamperelainen koulu joutui ottamaan vartijan hetkeksi vihapostin takia.

Apulaisoikeuskansleri otti kantaa

Kohun jälkeen tamperelaisesta koulusta tehtiin kolme kantelua. Yksi niistä on hylätty jo aiemmin.

Apulaisoikeuskansleri otti nyt kantaa kahteen eri yksityishenkilön tekemään kanteluun. Kanteluissa on esimerkiksi arvosteltu kyseisen koulun opetusta poliittisesti johdattelevaksi.

Kantelut eivät apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan antaneet aihetta toimenpiteisiin.

Apulaisoikeuskansleri pyysi Tampereen kaupungilta selvitystä asiasta.

Tampereen kaupungin selvityksen mukaan juliste oli laadittu kaupungin kulttuurikasvatusyksikön museolehtoreiden ja taidekasvattajan koululla pitämän keskustelevan luennon päätteeksi. Koulun opettaja olivat mukana vain valvojina. Selvityksen mukaan oppilaat olivat halunneet ottaa kantaa maahanmuuttopolitiikkaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei käynyt ilmi seikkoja, että kaupunki olisi toiminut lainvastaisesti antaessaan julisteen tehtäväksi. Apulaiskanslerin mukaan koulukaan ei toiminut lainvastaisesti tai virheellisesti.

Ilmaisun- ja sananvapaus ovat apulaiskanslerin mukaan myös lapselle ja oppilaalle kuuluvia oikeuksia, tähän velvoittavat myös kansainväliset sopimukset.

Apulaisoikeuskansleri selvitti, lietsooko juliste vihapuhetta.

– Oppilaiden ryhmätyönä laatimassa julisteessa on kärjekkyyttä, joka on omiaan kirvoittamaan reaktioita. Nähdäkseni siinä ei kuitenkaan ole ylitetty niitä rajoja, jota rekisteröityneen puolueen ja sen johtajien voidaan edellyttää sietävän osana yhteiskunnallista keskustelua, apulaisoikeuskansleri toteaa.

Aiemmin Instagramissa

Laura Huhtasaari muistutti nimistä nousseessa kohussa, että kuva oli julkaistu aiemmin Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman Instagram-tilillä.

Apulaisoikeuskansleri tutki myös tätä asiaa.

Selvityksen mukaan Tampereen kaupunki pyytää lukuvuoden alussa oppilaiden huoltajilta kirjallisen suostumuksen oppilaiden laatimien teosten julkaisuun. Tämän lisäksi oppilailta pyydettiin suullinen suostumus.

Kaupunki vetosi myös siihen, että Instagram-tilillä julkaistun kuvan alareunassa näkyneet kolmen oppilaan etunimet ovat Suomessa varsin yleisiä. Apulaisoikeuskanslerin mukaan oppilaista ilmeni myös muita tietoa, koska kuvaan oli kirjattu koulun nimi ja vuosiluokka.

Tästä huolimatta koulu ei apulaisoikeuskanslerin mukaan toiminut lainvastaisesti henkilötietojen kanssa.

Kantelut olivat apulaisoikeuskanslerin mukaan muilta osin niin yksilöimättömiä, ettei hän voinut ryhtyä niitä tutkimaan. Tästä syystä yksi kantelu hylättiin jo aiemmin.

Lue lisää:

Kansanedustaja Laura Huhtasaari hermostui koululaisten työstä: Julkaisi koulun ja oppilaiden etunimet – koulu sai vihapostia jihadismista

Tamperelainen koulu otti vartijan Huhtasaari-kohun jälkeen tulleen vihapostin takia – opetusministeri ja Huhtasaari tukkanuottasilla

Lyly ja Yli-Rajala ottavat kantaa Huhtasaari-kohuun: "Kohu on kohtuuttomasti häirinnyt koulun työtä"

Laura Huhtasaaren haukkumasta tamperelaiskoulusta ja rehtorista on tehty kantelu oikeuskanslerille – rehtori: "Raskas viikko"

Lue seuraavaksi