Hyppää sisältöön

Kuusamo haluaa siirtää vanhan shamaanin luurangon Oulusta takaisin Kuusamoon

Maakuntamuseo: Vainajan tuleva osoite voi löytyä myös saamelaismuseo Siidasta.

Kuusamolaistaustaisen shamaanin jäännökset ovat esillä Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseossa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Kuusamo aloittaa neuvottelut Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon kanssa shamaanin luurangon siirtämisestä Kuusamoon. Asiasta on päättänyt Kuusamon kaupunginhallitus.

Esityksen luurangon siirtämisestä oli tehnyt kuusi kaupunginvaltuutettua.

Arviolta 1500 - 1600 -luvulta kotoisin oleva shamaanin hauta luurankoineen löytyi vuonna 1970 Kuusamon Kitkajärven Lehtoniemestä. Jäämistöä on säilytetty maakuntamuseossa vuosikymmenet.

Luurangon siirto on tullut ajan­koh­tai­sek­si, kun Poh­jois-Poh­jan­maan maa­kun­ta­mu­seo tyh­jen­si Lap­pi-salia syksyllä. Luu­ran­ko on ollut osa salin näyt­te­lyä.

Shamaanin siirto ei ole aivan yksinkertainen asia. Kulttuuriperintötyön johtaja Pasi Kovalainen museo- ja tiedekeskus Luupista Oulusta sanoo, että ennen vainajan siirtoa sen dna on selvitettävä.

– Odotamme dna-tuloksia ensi vuoden puolella. Siitä selviää onko shamaani saamelaistaustainen vaiko suomalainen. Jos se on saamelainen, neuvottelemme ensisijaisesti sen siirtämisestä Lappiin saamelaismuseo Siidan kanssa.

Kovalainen arvelee, että shamaanin luuranko siirretään ajan myötä joka tapauksessa pois Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon tiloista, suuntaan tai toiseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)