Hyppää sisältöön

Moskovassa harmitellaan läpimurron puuttumista Pariisin Ukraina-kokouksessa – Kiovassa ilmapiiri helpottunut

Ukrainalaisten mielenosoittajien julistamat "punaiset viivat" pitivät Pariisissa.

Kiovalaiset seurasivat Putinin ja Zelenskyin tapaamista suurilta näytöiltä presidentinpalatsin ulkopuolella. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Venäjällä on kommentoitu varauksellisesti presidentti Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvottelujen tuloksia.

Putin ja Zelenskyi neuvottelivat maanantaina Pariisissa Itä-Ukrainan sodan lopettamisesta. He tapasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain.

Duuman eli Venäjän parlamentin alahuoneen kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Leonit Slutski muotoili huippukokouksen ylittäneen odotukset, vaikkei läpimurtoa saavutettukaan. Slutskin mukaan neuvottelut saattoivat rauhanprosessin Itä-Ukrainassa Donbassin alueella jälleen liikkeelle.

Uutistoimisto Tass mainitsi saavutuksina vankien vaihdon ja tulitauon.

Venäjän presidentin kansainvälisten asioiden neuvoston jäsen Bogdan Bezpalko katsoi Tassin haastattelunsa epäilevänsä, ettei Ukraina aio noudattaa Minskin sopimusta kokonaisuutena. Bezpalko katsoi kuitenkin, että Pariisin neuvottelijoiden sitoutuminen sopimukseen estää sen rikkomisen "ukrainalaisten nationalistien mieliksi".

Minskissä kahdesti solmitut sopimukset eivät ole estäneet sodan jatkumista.

Venäjän television ykköskanavalla esiintynyt Donetskin niin kutsutun kansantasavallan johtaja Denis Pushilin syytti Ukrainaa haluttomaksi rauhantekoon. Kapinallisjohtajan mukaan Ukraina on myöntynyt joukkojen loitontamiseen vain kolmella alueella.

Pushilin julisti venäläiselle tv-yleisölle, ettei ole Ukrainan suhteen "kovin optimistinen".

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kiteytti neuvottelujen annin otsikoiden, että Pariisissa "sovittiin sopimisen jatkamisesta" .

Osapuolten on määrä tavata uudestaan neljän kuukauden kuluttua. Pariisissa suuret kysymykset jäivät yhä pöydälle.

Vaaleista edelleen erimielisyys

Ukrainassa presidentti Zelenskyin neuvottelumatkaa on arvioitu etenkin siltä kannalta, joutuuko presidentti liiaksi myöntymään kokeneen Putinin edessä.

Angela Merkel ja Vladimir Putin Ukrainan ja Ranskan presidenttien kanssa Ukraina-neuvottelujen aikana joulukuun alkupuolella. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Ukrainalainen Kyiv Post -verkkojulkaisu totesi, että Ukrainan vaatimus Venäjän sotavoimien ja sen tukemien miehitysjoukkojen vetämisestä Itä-Ukrainasta ei toteutunut Pariisissa.

Julkaisu muistutti, että maat ovat erimielisiä siitä, kuinka alustava sopimus vaalien järjestämisestä toteutetaan.

Ukraina katsoo, että venäläisjoukkojen on poistuttava ja Ukrainan on saatava itäraja valvontaansa ennen kuin vaalien järjestäminen Itä-Ukrainassa tulee kysymykseen.

Mutta Putin vaatii vaalien järjestämistä miehitysvallan vielä jatkuessa, huomautti Kyiv Post.

Julkaisu raportoi myös tapaamisen tuloksista. Vankienvaihto toteutetaan ennen vuodenvaihdetta. Se koskee Venäjällä ja sen haltuunsa ottamalla Krimillä olevia yli 120:tä ukrainalaista poliittista vankia.

Kiev Post huomautti, että separatistien valvomalla Donbassin alueella olevat ukrainalaisvangit jäivät sopimuksen ulkopuolelle.

Zelenskyi piti "punaiset viivat"

Ukrainassa mielenosoittajat ovat painostaneet Ukrainan presidenttiä Volodomir Zelenskyiä pidättymään myönnytyksistä Putinille.

Kiovan Maidan-aukiolla, taannoisen kansannousun näyttämöllä, järjestettiin ennen Pariisin kokousta tuhansia osanottajia koonneita mielenosoituksia. Niissä julistettiin viisi "punaista viivaa", joita presidentti Zelenskyi ei saa ylittää.

Näihin kuuluu tinkimätön linja Krimin hallinnan suhteen, Ukrainan länsisuuntautuneisuuden jatkuminen sekä vaatimus Venäjän joukkojen vetäytymisestä Donbassin alueelta.

Kyiv Post raportoi presidentti Zelenskyin vakuuttaneen lehdistötilaisuudessa, että hän on kunnioittanut näitä periaatteita Pariisin neuvotteluissa. Tämä viesti meni ilmeisesti perille myös Maidanilla, jolta mielenosoittajien kerrottiin jo lähteneen – ainakin toistaiseksi.

Lue myös: