Savonlinnan lentokoneonnettomuuden tutkinta valmistui: moitteita muun muassa vanhanaikaisista lentoarvontallentimista

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi tutkinnan Savonlinnan tammikuisesta lentokoneonnettomuudesta.

Savonlinna
Raf Avian logolla varustettu lentokone lumisella Savonlinnan lentokentällä
Savonlinnan lentokentällä sattui viime tammikuussa onnettomuus, jossa matkustajakone ajautui ulos kiitotieltä. Kalle Purhonen / Yle

Tutkinnan (siirryt toiseen palveluun) perusteella Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että turvallisuus ja turvallisuudenhallinta olisivat yhtenä kriteerinä julkisen palvelun velvoitteen lentoliikenteen kilpailutuksessa.

Vähäliikenteisiä lentokenttiä ja lentoreittejä ylläpidetään julkisella rahoituksella niin sanotuille syrjäisille alueille, jos näitä reittejä pidetään ehdottoman välttämättöminä lentoaseman sijaintialueen taloudelliselle kehitykselle.

Lento-operaattoreiden turvallisuus ei ole tällä hetkellä kriteerinä lentoliikenteen kilpailutuksessa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa myös, että Euroopan komissio loisi menettelyn, jonka avulla lentoliikenteen kilpailutusta voitaisiin tehdä tasapuolisesti myös turvallisuus huomioiden.

Tutkinnassa selvisi myös, että koneessa oli käytössä vanhanaikaiset lentoarvotallentimet, jotka nauhoittavat esimerkiksi ohjaamon ääniä. Vanhanaikaiset tallentimet voivat olla epäluotettavia onnettomuuksien tutkinnassa.

Onnettomuus ilmentää Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan sitä, että EU-maiden lentoturvallisuusviranomaisten myöntämät liikennelupa ja lentotoimintalupa eivät takaa tasalaatuista turvallisuustasoa lentoyhtiöiden välillä.

Tämän vuoden tammikuussa latvialaisen lentoyhtiön siirtolento Riiasta ajautui lumihankeen laskeutuessaan Savonlinnaan. Lentokoneessa oli kahden hengen ohjaamomiehistö ja mekaanikko. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta lentokone kärsi huomattavia vaurioita.

Lue lisää: Savonlinnassa matkustajakone ajautui ulos kiitotieltä – lennot peruttu, ei henkilövahinkoja

Savonlinnan lentokoneonnettomuuden tutkinnassa huomio kiitoradan kunnossapitoon – Finaviaa kehotettu juuri tarkistamaan kenttien hoitotoimet