Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä kamppailee taloutensa kanssa

Avoin kysymys taloudenpidossa on esimerkiksi Forssan sairaalan yöpäivystyksen hinta. Lähiaikoina taloutta keinuttaa myös kotihoidon lisäresurssointi.

Forssan seutukunta
Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa.
Henrietta Hassinen / Yle

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ensi vuoden talousarvio notkahti miljoona euroa alijäämäiseksi. Kasvussa ovat esimerkiksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntamaksut. Alustavien tietojen mukaan maksut ovat nousemassa koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kolme prosenttia, mutta Forssan seudulla vielä tätäkin enemmän.

Lisäksi kasvavat myös esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien asumispalveluista tulevat maksut. Paineita hykyn taloudenpitoon tuovat myös vanhusten palvelurakenteen muutokset.

Forssan seudulla ikäihmisten hoito on painottunut ympärivuorokautiseen hoivaan ja tätä on tarkoitus keventää. Tulevina vuosina hoivapaikkoja on tarkoitus vähentää ja vastaavasti kotihoidon palveluja lisätä. Hyky pyrkii parantamaan kotihoidon resursseja ja lisäämään kotiin annettavia palveluja. Toiminnallisesti juuri ikääntyneiden palvelurakenteen muutos on hyvinvointikuntayhtymässä lähivuosien keskeinen asia.

Forssan sairaalan päivystyksen lääkäripalvelujen ennakoidaan kallistuvan ensi vuonna noin puoli miljoonaa euroa. Forssan seudun hyky pyrkii painamaan päivystyksen hintaa alaspäin. Päivystyksen kilpailutus on parhaillaan meneillään.