Metsähallituksen kännykkäluvat historiaan, tilalle sovellus

Metsähallitus on myynyt kalastajille kännykkälupia noin 500 000 euron edestä vuosittain.

Metsähallitus
Puhelin miehen kädessä.
Vanhassa järjestelmässä asiakas soitti automaattinumeroon ja sai luvan puhelun jälkeen tekstiviestillä. Arkistokuva.Petri Aaltonen / Yle

Metsähallituksen kännykkäluvat loppuvat kuluvan vuoden lopussa. Muutos koskee Metsähallituksen asiakkaina olevia kalastajia, metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia, jotka ovat voineet hankkia erilaisia lupia soittamalla kännykällä automaattinumeroihin.

Metsähallituksen mukaan muutos johtuu siitä, että puhelinoperaattori lakkauttaa perinteisten kännykkälupien ylläpidon. Metsähallitus on myynyt kännyköiden kautta vuosittain noin 26 000 lupaa.

Metsähallitus korvaa poistuvat luvat Eräluvat-sovelluksella, jonka voi ladata maksuttomasti sovelluskaupasta ja jolla luvat voi hankkia älypuhelimeen. Vanhassa järjestelmässä asiakas soitti automaattinumeroon ja sai luvan puhelun jälkeen tekstiviestillä. Poistuva järjestelmä toimi myös näppäinpuhelimilla.

Joka viides kalastuslupa kännykällä

Eniten muutos vaikuttaa kalastukseen. Metsähallitus on myynyt kalastajille kännykkälupia noin 500 000 euron edestä vuosittain. Joka viides kalastusluvista on ostettu kännykällä.

Lisäksi kännykällä on voinut hankkia hirvenmetsästyksen vieraslupia, poronhoitoalueen karhulupia sekä uralupia moottorikelkkailuun. Koska järjestelmä toimii vuoden loppuun saakka, tämän joulun kuusiluvat voi edelleen hankkia soittamalla automaattinumeroon.

Eräluvat-sovelluksella voi hankkia paitsi kalastus- ja uralupia myös maksaa valtion kalastonhoitomaksun. Metsästyslupia lisätään sovellukseen ennen ensi syksyn metsästyskautta. Sovellus julkaistaan vuoden vaihteessa ja on aluksi ladattavissa Android-käyttöjärjestelmää käyttäville puhelimille. Hieman myöhemmin sovellus tulee myös iOS-puhelimille.