Suomalainen ei pysähdy liikenneonnettomuuspaikalle, mutta soittaa hätäkeskukseen – ensihoito älähti turhista hätäilmoituksista

Suuri osa tiistain hätäilmoituksista Etelä-Pohjanmaalla tehtiin pysähtymättä onnettomuuspaikalle. Turhiksi todetut ilmoitukset vievät turhaan pelastajien resursseja.

liikenneonnettomuudet
Paloauto pimeällä tiellä
Etenkin pimeällä voi olla vaikea nähdä pelastuslaitoksen onnettomuuspaikalle laittamat teipit, ellei sinne pysähdy selvittämään tilannetta. (Arkistokuva) Jari Vesa / Yle

Huono ajokeli aiheutti Etelä-Pohjanmaalla tiistaiaamuna yhdeksän liikenneonnettomuutta.

Näistä onnettomuuksista neljä oli vanhoja, jo aiemmin tapahtuneita, joissa osallisena ollut auto oli syystä tai toisesta jäänyt tienpenkkaan. Kaikissa ilmoituksen teki ohikulkija pysähtymättä paikalle.

– Hätäkeskus kirjasi niistä uudet tehtävät ensihoidolle ohjeidensa mukaan, sanoo ensihoitopäällikkö Juha Tiainen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Hätäkeskuksesta lähetettiin ilmoitetuille onnettomuuspaikoille ensihoidon ja pelastuksen yksiköitä. Nämä totesivat tilanteiden olevan niillä jo ohi ja pelastuslaitoksenkin käyneen aiemmin paikalla.

Juha Tiaisen mukaan nykyään on melko tavallista, että onnettomuusilmoitukset tulevat liikkuvista, onnettomuuspaikan ohi ajavista autoista.

– Syystä tai toisesta ei pysähdytä ja katsota, mikä oikeasti on tilanne, vaan jatketaan matkaa.

Vähintään kerran viikossa

Ilmiö on viime vuosina yleistynyt. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla tehdään Tiaisen mukaan vähintään kerran viikossa hätäilmoitus, jossa ilmoituksen tekijä ei jää onnettomuuspaikalle selvittämään tilannetta.

Pahimmillaan käynti vanhalla onnettomuuspaikalla voi viivästyttää apua sieltä, missä sitä oikeasti tarvittaisiin.

– [Tiistain] tehtävät kuormittivat resurssejamme merkittävästi, Tiainen sanoo.

Pelastuslaitos jättää yleensä onnettomuuspaikalle merkkinsä, kuten teippiä. Sitä ei kuitenkaan pimeällä aina huomaa, etenkään jos ei pysähdy paikalle.

Lue myös:

Älä aja onnettomuuspaikan ohi – testaa tästä, osaatko auttaa liikenneonnettomuuden uhria

Auttaja sai auton peräänsä ja joutui itse sairaalaan – Toimi näin, jos havaitset tiellä onnettomuuden

Pysähdy onnettomuuspaikalle

Hätäkeskus pyytää ilmoittajaa pysähtymään onnettomuuspaikalle ja selvittämään tilannetta tarkemmin muun muassa loukkaantuneiden määrän ja muiden tarkentavien tietojen osalta. Jos ilmoituksen tekijä kuitenkin jatkaa matkaa pysähtymättä on esimerkiksi lisätietojen saaminen onnettomuudesta mahdotonta.

– Meillä on yleinen auttamisvelvollisuus ja maallikkoensiapuakin voidaan tarvita jo tapahtumapaikalla, Juha Tiainen sanoo.

Tiainen kuitenkin kannustaa sekä tekemään hätäilmoituksen että menemään rohkeasti onnettomuuspaikalle.

– Toki esimerkiksi pimeällä kelillä on huomioitava pysähtyjän ja ilmoittajan oma turvallisuus toimia onnettomuuspaikalla.

Lue seuraavaksi: Onnettomuuspaikoilla kuvataan turvallisuudesta ja yksityisyydestä piittaamatta – "Jos pystyt antamaan apua, auta ja jätä kuvaaminen"