1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biohajoava materiaali

Sota muovipillejä vastaan yltyy: uusi biohajoava pilli hajoaa yhtä vikkelään kuin koivunlehti meressä

Metsäyhtiö Stora Enso ja startup-yhtiö Sulapac kehittivät yhteistyössä muovijäteongelmaa vastaan uusiutuvan ja biohajoavan pillin.

Biohajoavan pillin kehittäjät vakuuttavat sen vastaavan käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan perinteistä pilliä. Kuva: Stora Enso

Biopilli julkistettiin äskettäin, ja nyt sille on alkanut löytyä ostajia. Tuotteen on ottanut käyttöön muun muassa Finnair, joka korvaa sillä muovi- ja paperipillit loungeissaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Muita uusiutuvan ympäristöystävällisen pillin asiakkaita ovat esimerkiksi ruokalähettipalvelu Wolt ja alkoholijuomayhtiö Altia. Sulapacin mukaan monet isot kansainväliset brändiyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita pillistä.

Kuluttajatkin voivat ostaa pillejä ensi tammikuusta alkaen paristakin verkkokaupasta. Biohajoavan pillin kehittäjät vakuuttavat sen vastaavan käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan perinteistä pilliä.

– Tuotteemme on muiden Sulapac-tuotteiden tapaan täysin mikromuoviton. Suunnittelussa on jäljitelty luontoa: jos pilli sattuisi päätymään mereen, se hajoaa yhtä nopeasti kuin koivunlehti, ekosysteemiä vahingoittamatta, Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi kertoo.

Pillin pääraaka-aineina käytetään uusiutuvia materiaaleja, kuten puuta ja kasvipohjaisia sidosaineita.

Sulapacin mukaan materiaali on siis mikromuoviton ja täysin biohajoava. Yhtiö pitää pilliänsä parempana kuin paperipilliä, koska se kestää hyvin nesteitä. Pilli soveltuu nykyisiin jätehuoltojärjestelmiin.

Muovipillejä kulutetaan viikoittain miljardeja kappaleita, ja niistä syntyvä jäte päätyy usein meriin. Biohajoavalla materiaalilla voidaan korvata fossiilipohjaisia materiaaleja ja vähentää muovijätettä.

Stora Ensosta todetaan, että Sulapacin kanssa metsäjätti voi tutkia uudenlaisia innovatiivisia ja skaalautuvia materiaaleja, ja laajentaa uusiutuvien ratkaisujen tarjontaansa.

Toisaalta tuotereseptin kehittänyt Sulapac pystyy hyödyntämään Stora Enson tunnettua nimeä, ja maailmanlaajuisia kontakteja.

Pillit tulevat saataville ensin Euroopassa ja myöhemmin myös maailmanlaajuisesti. Ne valmistetaan nykyisillä muovipillien tuotantolinjoilla Euroopassa, mutta mikromuovia ei käytetä lainkaan.