1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustaja Mika Niikko: Supon mukaan Isis-leirin äitejä ja lapsia ei pidä tuoda Suomeen – Supo: "Emme ota kantaa Niikon lausuntoihin"

Ohjeistiko Suojelupoliisi poliitikoita Isis-leirin palautuksesta? Selvitimme asiaa.

Suojelupoliisi (Supo)
Kansanedustaja Mika Niikko.
Kansanedustaja Mika Niikko.Jarno Kuusinen / AOP

Suojelupoliisi (Supo) on kansanedustaja Mika Niikon (ps.) mukaan antanut ohjeen, jonka mukaan Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia ei tulisi palauttaa kotimaahansa.

– Supo on antanut selkeän uhka-arvion siitä, että äitejä, mukaan lukien lapsia, ei pidä tuoda suomeen, Niikko sanoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun).

Supo on arvioinut leirillä olevien palauttamiseen liittyvää turvallisuusuhkaa jo keväällä. Supon arvion mukaan on "todennäköistä, että Syyriasta al-Holin leiriltä palaavat ihmiset lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa".

Arvio koskee sekä leirillä olevia aikuisia naisia, että heidän lapsiaan.

– Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin. Alueelta mahdollisesti palaavat lapset tarvitsevat todennäköisesti laaja-alaista tukea vuosien ajan. Jos integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu, on mahdollista, että myös heistä muodostuu ajan oloon turvallisuusuhkaa, sanoo Supon viestintäasiantuntija Minna Passi Ylelle.

Erilaisten turvallisuusuhkien arvioiminen ja niistä varoittaminen on Supon työtä.

Poliitikkojen suora ohjeistus siitä, miten uhkien kanssa tulee toimia, on toinen asia. Niikko sanoo MTV:n haastattelussa kuitenkin selvästi, että leirin ihmisiä ei Supon mukaan tule palauttaa.

Onko Supo ohjeistanut poliitikoita niin, että leirin ihmisiä ei pitäisi tuoda Suomeen?

Emme ota kantaa Mika Niikon lausuntoihin tai ulkoministeriön suunnitelmiin. Ulkoministeriö vastaa al-Holin leirillä olevien suomalaisten mahdollisesta kotiuttamisesta ja siihen liittyvästä viestinnästä. Meidän tulee keskittyä toimintaan, joka on meidän kannaltamme olennaista. Meidän roolimme tässä asiassa on tehdä uhka-arvioita terrorismiin liittyen, Passi vastaa.

Kysyimme asiaa myös Mika Niikolta itseltään.

Niikon mukaan Supo ei ole ollut ulkoasiainvaliokunnan kuultavana asian suhteen. Niikko on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

– Suojelupoliisi ei ole ollut ulkoasianvaliokunnan kuultavana. Mutta on selkeä uhka-arvio siitä, että leirillä olevat naiset ja myös lapset ovat selkeä uhka Suomelle, Niikko vastaa.

Onko Supo myös ohjeistanut poliitikoita niin, että henkilöitä ei pidä tuoda Suomeen?

– Supo ei ole ohjeistanut meitä suoraan tässä asiassa. Nämä kannat on otettu niistä uhka-arvioista, mitä olemme kuulleet Suojelupoliisilta.

Yle ei ehtinyt kysyä Niikolta, onko hän ylitulkinnut Supon uhka-arviota, koska Niikon oli lopetettava puhelu.

Lisää aiheesta:

Ylen lähde: al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen tällä viikolla ollut yksi vaihtoehdoista – ei enää todennäköinen

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista

Lue seuraavaksi