1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suoramyynti

Lampaanliha ja kananmunat myydään tiloilta suoraan kuluttajille – joulu on ruokapiirien sesonkiaikaa

Erityisesti kanalat, lammas- ja emolehmätilat ovat aktivoituneet suoramyynnissä. Nopeat torikaupat sovitaan etukäteen sosiaalisessa mediassa.

suoramyynti
Luomutilallinen Jaana Rajakangas laskee keittiön päydän ääressä suoramyyntiasiakkaiden ostosten hintoja.
– Joulu on sitä aikaa, että syödään parempaa ja enemmän, sanoo luomutilallinen Jaana Rajakangas laskiessaan Reko-ruokapiirin asiakkaiden laskuja.Kati Turtola / Yle

Ruoan myynti suoraan tilalta kuluttajille on hienoisessa nousussa. Yhä useampi maatilallinen pohtii tilan kannattavuuden parantamista, ja tuotteiden suoramyynti on yksi keino.

Tuoreimpien selvitysten mukaan tällä hetkellä kolmisen tuhatta maatilaa myy tuotteitaan suoramyyntinä.

Janakkalalainen luomutilallinen Jaana Rajakangas lastaa autonsa täyteen pakastettua kyytön ja lampaan lihaa. Rajakangas myy Reko-ruokapiirin (siirryt toiseen palveluun) kautta tilansa tuotteita usealla eri paikkakunnalla ja tänään on Hämeenlinnan jakopäivä.

Suurin osa Rajakankaan asiakkaista on vakituisia asiakkaita, jotka haluavat ostaa luomulihaa.

– Aamulla kävin teurastamolla viemässä yhden sonnin. Nyt vaan kaivelin pakastimia ja otin tilaukset esiin, kertoo Rajakangas.

Sosiaalinen media vilkastuttaa suoramyyntiä

Maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattorin Kirsi Viljasen mukaan osalle tiloista suoramyynti on jo nyt varteenotettavaa liiketoimintaa.

– Myös sosiaalinen media on sitä vilkastuttanut viime aikoina.

Myös MTK Hämeen ohjelmapäällikkö Päivi Rönni sanoo, että suoramyynnin suosio tuottajien keskuudessa on kasvussa. Moni tila miettii parhaillaan, miten kannattavuutta voisi kasvattaa ja tuloja saisi jäämään tilalle aikaisempaa enemmän.

– Moni on kokenut, että suoramyynnillä pystyy tulouttamaan rahaa paremmin, koska välikäsiä jää pois, sanoo Rönni.

Erityisesti lammastilat, kanalat ja emolehmätilat ovat aktivoituneet suoramyynnissä.

Nykyaikainen torikauppa sovitaan etukäteen somessa

Rajakangas kurvaa Hämeen keskiaikaisen linnan kuraiselle parkkipaikalle. Pimeähköllä kentällä kymmenkunta lähiruoan tuottajaa availee pakettiautojen ovia ja asettelee taskulamppujen valossa tilojen nimikylttejä esille.

Nykyaikaiset torikaupat on sovittu etukäteen sosiaalisessa mediassa. Moni paikalle saapuva asiakas sanoo hankkivansa ruokaa suoramyynnin kautta, koska tuottajalle jää tavallista suurempi osuus tuotteen hinnasta. Tämä joukko ostaa suurimman osan ruokatarvikkeistaan suoramyynnistä.

Eri sesongit vaikuttavat voimakkaasti suoramyynnin suosioon ja joulu on yksi vilkkaimmista sesongeista. Moni lähtee parkkipaikalta jouluksi tilaamansa porsaanliha takakontissa.

Hämeenlinnalainen Otto Karvonen kantaa mukanaan pinoa täysiä kananmunakennoja. Kyseessä on tavallinen ostos.

– Tulee siskolle otettua tästä ja äidille myös. Suoramyynnin ruoka on puhdasta, sanoo Karvonen.

Ari Kiipula Janakkalasta on myös ruokapiirin vakituinen asiakas. Nyt ostoskorissa on lammasta ja pieni pala kyytönlihaa.

– Tässä raha menee suoraan, lyhentämättä tuottajlle, sanoo Kiipula.

Suoraa palautetta asiakkaalta tuottajalle

Sekä ministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen että MTK Hämeen ohjelmapäällikkö Päivi Rönni sanovat, että suoramyynti ei kuitenkaan ole maataloustuottajalle helppo tapa ansaita elantoa. Tuottajalle jää suurempi osuus tuotteen hinnasta, mutta toisaalta tilalle kaatuu myös koko ketjun työläs hoitaminen. Tärkeää on myös osata markkinointi.

Rahan lisäksi moni maataloustuottaja arvostaa suoramyynnissä syntyvää aitoa kontaktia kuluttajaan.

– Tilallisilla on ylpeys myydä omaa tuotantoaan, silloin siitä saa myös suoraan palautteen, sanoo Viljanen.

Samaa sanoo Jaana Rajakangas, joka on myynyt aina oman tilansa tuotteet suoraan kuluttajille.

– Asiakkaiden kohtaaminen on tosi kivaa, voi jutella kertoa maalaiselämästä, mikä on nykyään aika harvinaista ja tuntematonta ihmisille.

Rajakankaan asiakkaat palaavat autoilleen joulutoivotuksien kera.

Lue lisää: Lähiruuan suurin haaste on sen toimittaminen – Onko ratkaisu suomea puhuva automaatti tai Troijan hevoseksi valjastettu kontti?

Lue seuraavaksi