Kainuun sote-johdon luottamuksen puntarointiin tarvitaan lisää aikaa – "Jos tämä olisi helppo asia, se olisi hoidettu jo"

Luottamuspula nousi esille lokakuun alussa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Maire Ahopelto.
Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto oli marraskuun alussa yhtymävaltuuston kuultavana. Arkistokuva.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun soten tilapäinen valiokunta aikoo pyytää lisää aikaa kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon ja nykyisen yhtymähallituksen luottamuksen puntarointiin. Marraskuun alussa asetetun valiokunnan pitäisi saada työnsä valmiiksi yhtymävaltuuston 18. joulukuuta kokoukseen mennessä.

Soten tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja, kuhmolainen Maarit Rauhala (kesk.) sanoo, että valiokunta haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja noudattaa kuntalakia. Valiokunta piti aikataulua lähtökohtaisesti jo vaikeana.

– Tärkeintä on, että prosessi menee oikein ja pyrimme välttämään kaikki mahdolliset menettelyvirheet. Tässä on otettava huomioon myös sote-hallituksen jäsenten ja kuntayhtymän johtajan yksilön turva. Tätä ei voi tehdä hutaisten, Rauhala sanoo.

Valiokunta on lähettänyt sote-johdon luottamusta koskevat kysymykset kunnille, Kainuun soten johtoryhmälle ja laajennetulle johtoryhmälle, Kainuun liitolle, Kainuun ELY-keskukselle sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirien ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän johtajille. Vastausaika päättyi tiistaina 10. joulukuuta kello 16.

Esimerkiksi kunnilta on kysytty perusteltuja vastauksia muun muassa siihen, millaisena kunta näkee tulevaisuuden toimintaedellytykset nykyisen omistajayhteistyön pohjalta ja luottaako kunta kuntayhtymän johtajaan ja kuntayhtymän hallitukseen. Sairaanhoitopiirien johtajilta on taas kysytty yhteistyön sujumisesta, sillä kuntayhtymän johtajan tehtäviin kuuluvat myös ulkosuhteet.

– Emme voi luottaa kuulopuheisiin ja pöytäkeskusteluihin, vaan meillä on oltava dokumentteja, joita peilaamme ulkopuoliseen arviointiraporttiin. Ymmärrän, että arasta asiasta on vaikea lausua edes kollektiivina jotain, mutta jos haluamme, että asiat etenevät, silloin on pakko, Rauhala sanoo.

Rauhalan mukaan lisäaikaa asian käsittelyyn tullaan pyytämään 18. päivän yhtymävaltuuston kokouksessa.

– Olen varautunut pitämään kokouksessa katsauksen, mitä tähän mennessä on tapahtunut ja miksi olemme ehkä joidenkin mielestä vasta tässä vaiheessa. Jos tämä olisi helppo asia, se olisi hoidettu jo.

Lue lisää:

Kainuun koko sote-johdon luottamus joutuu puntariin – Ahopelto: "Teen työtä yhtä innostuneesti kuin tähän asti"

Kainuun sotejohdon luottamuspulaa ratkotaan marraskuussa – Ahopellolle tarjottiin irtisanoutumisesta 150 000 euron erorahaa

Kainuussa kiehuu: kunnilla ei ole luottamusta sote-johtajaan

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!