Kiivaimpana poroerotusaikana poronhoitaja voisi syödä lihomatta parikin pizzaa päivässä – tutkimus todistaa kuinka raskasta poronhoitajan työ on

Tuore tutkimus todistaa, että poronhoitajien työ on fyysisesti raskasta.

poronhoito
Poronhoitajat kuluttavat valtavasti energiaa poroerotusten aikaan.
Poronhoitaja Anni Magga-Eira lupautui kokeilemaan, montako askelta hän ottaa yhden poroerotusyön aikana.Kaija Länsman / Yle

Se mikä poromiehen lihaksissa tuntuu, on nyt myös tutkimuksin todistettu: usein ääriolosuhteissa tapahtuva poronhoitajan työ kuluttaa paljon energiaa.

Poronhoitajat kuluttavat kiivaimpana poroerotusaikana syksyn ja alkutalven aikana yhtä paljon energiaa kuin hiihtovaeltajat talvella Kalliovuorilla. Erotuksissa tapahtuva porojen kiinni nappaaminen ja vetäminen kaarteesta pienempiin aitoihin tuntuu käsissä ja jaloissa. Heti perään haetaan uudet porot käsittelyyn. Sama toistuu kymmeniä kertoja illassa.

Poronhoitaja Anni Magga-Eira Inarin Sallivaaran paliskunnasta lupautui kokeilemaan, kuinka monta askelta ja kaloria hän kuluttaa yhden erotusyön aikana.

Poronhoitaja Anni Magga-Eira Sallivaaran paliskunnassa kokeili askelmittaria poroerotusten aikana.
Poronhoitaja Anni Magga-Eira tietää ilman laskureitakin, että porojen erottelu on fyysisesti raskasta.Kaija Länsman / Yle

Magga-Eira ei osaa etukäteen arvioida, montako askelta hän on ottanut siihen mennessä, kun viimeinenkin poro on vedetty kaarteesta ulos.

– Vaikea sanoa. En ole koskaan tällaista kokeillut, pohtii Magga-Eira asetellessaan älykelloa ranteeseensa.

Ilman kelloa ja tutkimustuloksiakin hän kuitenkin tietää, mistä puhutaan.

– Poroerotuksissa täytyy joka tauolla syödä kunnolla, että jaksaa taas juosta. Joka erotuksen jälkeen tuntee kyllä tehneensä töitä.

Poroerotus Sallivaaran paliskunnassa.
Poroerotusten aikana aktiivisimmat eivät pääse lihomaan, siihen tahtiin porohommissa kuluu energiaa.Kaija Länsman / Yle
Poronhoitajat kuluttavat valtavasti energiaa poroerotusten aikaan.
Energiankulutus vaihtelee aktiivisuuden ja henkilön iän, painon, pituuden sekä muiden tekijöiden mukaan.Kaija Länsman / Yle

Pizzat eivät jää poronhoitajien vyötäröille pullottamaan

Tutkijat halusivat selvittää, kuinka paljon vaativa ja usein ääriolosuhteissa tapahtuva poronhoitajan työ kuluttaa energiaa. Tutkimus on osa laajempaa hanketta, jossa tutkitaan työn aiheuttamaa aineenvaihdunnallista rasitusta poronhoitajilla.

Tutkimukseen osallistui poronhoitajia seitsemästä paliskunnasta, ja se tehtiin yhteistyössä Lapin yliopiston Arktisen keskuksen, Oulun yliopiston, amerikkalaisen Notre Damen yliopiston ja Paliskuntain yhdistyksen välillä.

Tutkijat pyysivät osallistujia pitämään ranteessaan aktiivisuusmittaria, joka keräsi noin viikon ajalta tietoja sykkeestä, askelten määrästä ja kehon liikkeistä.

Tietojen avulla laskettiin henkilön kalorien kulutus, aktiivisuus sekä se, kuinka intensiivistä aktiivisuus on, kertoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen yliopistotutkija Päivi Soppela.

Yliopistotutkija Päivi Soppela Arktisesta keskuksesta.
Yliopistotutkija Päivi Soppela työskentelee Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Tutkimuksessa olivat mukana myös Cara Ocobock Notre Damen yliopistosta sekä Minna Turunen Arktisesta keskuksesta.Marko Junttila

Tulosten perusteella edes rasvaiset pizzat eivät jää pelastusrenkaaksi poromiehen vyötärölle.

– Poromies kulutti poroerotusten aikana meidän mittaustemme mukaan keskimäärin 3500 kilokaloria päivässä. Tämä oli koko ryhmän keskiarvo noin viikon ajalta. Korkeimmillaan energiankulutus oli jopa 7100 kaloria päivässä, kertoo Soppela.

Jos oletetaan, että yksi pizza sisältää noin tuhat kaloria, voisi poronhoitaja surutta hotkia poroerotusten tauoilla rasvaisen pizzan tai useammankin, havainnollistaa Soppela.

– Voisi syödä pari pizzaa päivässä, tai kolmekin, jos ei syö mitään muuta. Kun keskimääräinen energiankulutus on 3500 kilokaloria vuorokaudessa, se tarkoittaa noin kolmen pizzan kaloreita. Tämä ei ole kuitenkaan mikään suositus.

Virallisissa tutkimustuloksissa ei kuitenkaan käytetä mittarina pizzoja, vaan niissä poronhoitajien energiankulutusta verrataan muihin.

Poronhoitaja kuluttaa noin 550 kilokaloria enemmän kuin toimistotyöntekijä. Energiankulutus oli erotusten aikana samaa luokkaa kuin vaativalla vuoristohiihtovaelluksella olevilla hiihtäjillä, jotka vetävät perässään raskasta ahkiota ja kaivavat leiriä lumeen useiden tuntien ajan.

– Poromiesten energiankulutus ei ollut viikon jaksolla yhtä korkealla kuin kovaa harjoittelevilla kilpahiihtäjillä harjoittelukaudella, mutta ajoittain se nousi yhtä korkeaksi, koska yksilöllinen vaihtelu oli suurta, Soppela selventää.

Anni Magga-Eira otti ŧ
Anni Magga-Eiran lopputulos erotusyönä. Yön aikana pidettiin ainakin yksi tunnin mittainen tauko. Kellossa ovat mukana sekä edellisen että seuraavan vuorokauden askeleet, koska vuorokausi vaihtui kesken erotusten.Aslak Paltto

Inarin Sallivaaran paliskunnassa poroerotus kesti tällä kertaa taukoineen noin yhdeksän tuntia. Pakkasta oli -15 astetta.

Yhden yön aikana Magga-Eira kulutti lähes 2400 kilokaloria. Askelia kertyi yli 17 000. Mittarissa eivät ole mukana askeleet, jotka hän otti aiemmin päivällä ennen erotusta.

Magga-Eiran käyttämän aktiivisuuskellon tulokset eivät ole suoraan verrattavissa tutkimuksessa käytettyihin mittareihin teknisten eroavaisuuksien vuoksi.

Aamuviideltä erotusten päättyessä ranteessa oleva kello on melkein unohtunut.

– En ajatellut sitä, täytyi tehdä vain töitä. Erotusten aikana meille on selvää, että silloin liikutaan ja työskennellään enemmän kuin normaalisti, Anni Magga-Eira toteaa hymyssä suin kovan työrupeaman päätteeksi.