1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolan säästöt iskevät raskaasti kulttuurilaitoksiin – teatteri aloittaa yt-neuvottelut, musiikkiopisto jättää oopperan väliin: ''Pessimisti ei pettynyt''

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kulttuurilaitosten avustuksia leikataan.

kulttuuri
Satu Lemola
Kouvolan teatteri aloittaa yt-neuvottelut maanantaina. Arkistokuva.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kouvolan avustusleikkaukset ovat kova kolaus kaupungin kulttuurilaitoksille.

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Kouvolan teatterin, Pohjois-Kymen musiikkiopiston ja Kymi Sinfoniettan avustuksia leikataan kymmenellä prosentilla.

Päätöksen myötä Kouvolan teatteri ilmoitti tiistaina henkilöstölleen yt-neuvottelujen käynnistämisestä. Yt-neuvottelut alkavat maanantaina. Tavoitteena on kahden henkilötyövuoden säästö.

– Lähtökohtaisesti tavoitteena on, että kahden henkilötyövuoden säästö kattaisi koko leikkauksen, Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi sanoo.

Leikkaus merkitsee teatterille 150 000 euron vuosittaista menetystä. Ohjelmistoon leikkaus ei vaikuta.

– Ohjelmistovaikutuksia sillä ei voi olla, koska meillä on pitävät sopimukset olemassa. Esimerkiksi syksyn musikaalituotantoa valmistellaan kovaa vauhtia, Luhtaniemi toteaa.

teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi
Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi on huolissaan avustusleikkausten vaikutuksista teatterin tulevaisuuteen. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Tulevaisuudessa Kouvolan teatterilla voi olla edessään lisää vaikeuksia, sillä teatterin saamat valtionosuudet on sidottu henkilötyövuosiin.

– Ne tulevat pikkuhiljaa vähenemään. Kyllä se minun huoleni on jo sinne kahden, kolmen vuoden päähän. Luulen, että vuosi 2021 on jo todella tiukka.

Teatterin yt-neuvottelujen tulos selvinnee tammikuun alussa.

Ooppera jää väliin

Pohjois-Kymen musiikkiopisto puolestaan hakee säästöjä jättämällä ohjelmistoonsa yli 30 vuotta kuuluneen oopperan ensi vuonna toteuttamatta.

– Ooppera on ylivoimaisesti kallein yksittäinen projektimme. Sitä on tehty suunnilleen joka toinen vuosi, ja budjetti on ollut jossain 150 000 ja 180 000 euron välissä. Kun jätämme isot oopperat tekemättä, leikkaus pystytään hyvin pitkälle kattamaan sillä, musiikkiopiston rehtori Jukka Kumpulainen sanoo.

Leikkaus vie musiikkiopiston vuosituloista runsaat 82 000 euroa. Kokonaan avustusleikkauksista ei selvitä oopperan väliin jättämisellä. Opisto joutuu leikkaamaan hieman myös opetustoiminnastaan ja pienemmistä menoeristä.

– Meillä on budjetoitu jatkuvasti opetusmateriaalihankintoihin ja pienempiin projekteihin. Tarkistamme, ovatko kaikki hankinnat tarpeellisia ja mistä voidaan leikata. Satanen sieltä, toinen täältä. Talousarvio käydään hyvin tarkasti läpi, Kumpulainen sanoo.

Avustusleikkausten toteutuminen ei yllättänyt Kumpulaista.

– Budjetti on jo esitelty hallitukselle siinä muodossa, että oletimme että kymmenen prosentin leikkaus tulee. Pessimisti ei pettynyt tässäkään kohtaa. Katson, että jos leikkaukset jäävät tähän, tästä kyllä vielä selvitään. Se tietysti jännittää, mikä on kaupungin taloustilanteen kehitys jatkossa.

Kymmenen prosentin avustusleikkaus ei vielä pudota musiikkiopiston valtionosuuksia.

– Jos lisäleikkauksia joudutaan tekemään, se vaikuttaa suoraan valtion tukiin, ja sitten olemme isossa pulassa, Jukka Kumpulainen toteaa.

Myös Iitti ja Luumäki ostavat palveluja Pohjois-Kymen musiikkiopistosta. Molemmilla kunnilla on tarvetta ostomäärärahojen leikkaukseen.

Kotkan avustukset pelastavat orkesterin

Kymmenen prosentin avustusleikkaus on kova kolaus myös Kouvolan ja Kotkan yhteiselle orkesterille, Kymi Sinfoniettalle. Orkesteri menettää leikkauksen myötä vuosituloistaan 70 000 euroa.

– Olemme olleet todella tiukilla varsinkin viime vuodet. Se siivu on aika ohut, jolla teemme konsertteja. Tämä tiukentaa entisestään tilannettamme ja jaksamistamme työnteossa. Avustuksemme tipahtavat leikkauksen vuoksi yli kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Samalla kustannukset ovat kuitenkin kohonneet, toimitusjohtaja Riikka Luostarinen toteaa.

Orkesteri joutuu leikkausten vuoksi esimerkiksi vähentämään konserttejaan.

– Kun vähennämme konsertteja, lipputulot laskevat, ja budjetti kiristyy sieltä päästä lisää. Se saattaa vaikuttaa myös valtionosuuksiin.

Kymi Sinfoniettan kevätkausi oli jo suunniteltuna, mutta leikkausten vuoksi orkesteri on joutunut perumaan aiottuja konsertteja.

– Kevätkaudelta on vähennetty ne konsertit, mitä on pystytty. Niitä ei voi kaikkia napsaista tästä vaan pois. Ne täytyy kuitenkin suunnitella ja taiteilijat kiinnittää hyvissä ajoin.

Pietari Inkinen
Kymi Sinfonietta perustettiin 90-luvun lopussa. Se muodostettiin Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista. Arkistokuva. Pyry Sarkiola / Yle

Leikkaus saattaa näkyä myös siten, että Kouvolassa järjestetään vähemmän konsertteja kuin Kotkassa. Riikka Luostarisen mukaan orkesteri pyrkii kuitenkin tarjoamaan tasapainoisen konserttisarjan molemmissa kaupungeissa.

– Eihän tämä ole kuulijoiden vika, että meiltä rahat vähenevät. Tottakai yritämme pitää kuulijat mukana myös Kouvolassa.

Luostarisen mukaan orkesteri on punninnut monenlaisia vaihtoehtoja leikkauksista selviämiseksi. Mikään säästövaihtoehto ei ole poissuljettu, mutta esimerkiksi lomautuksia orkesteri pyrkii kuitenkin välttämään.

– Nämä ihmiset, jotka tänne ovat hakeutuneet ja valittu töihin tekevät töitä äärimmäisen sitoutuneesti ja tuplamäärän konserttien ja muiden osalta, kuin missään muussa orkesterissa. Palkkaus ei ole meillä kuitenkaan korkeinta tasoa. Jos lomautamme heitä vuosittain, miten saamme sitoutettua heitä tänne?

Orkesterin pelastukseksi koituu Riikka Luostarisen mukaan se, että Kotkan kaupunki ei ole vähentämässä avustustaan.

– Se on meidän pelastuksemme. Muuten edessä olisi ollut alasajo.

Lue seuraavaksi