Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus – Suomi vaatii anteeksipyyntöä Unkarilta

Unkaria kuultiin nyt toista kertaa Suomen puheenjohtajakaudella osana artikla 7:n kurinpitomenettelyä.

Unkari
Ungerska Europaministern Judit Varga med finländska kollegan Tytti Tuppurainen.
Unkarin eurooppaministeri Judt Varga sekä Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd). Stephanie Lecocq / EPA

Eurooppaministerien kokouksessa Brysselissä koettiin tiistaina poikkeuksellinen tilanne, kun Unkarin hallituksen tiedottaja tviittasi suljetun kokouksen puheenvuoroista julkisuuteen. Käynnissä oli Unkarin kuuleminen oikeusvaltiohuolista.

Kokouslähteiden mukaan Suomi vaati Unkarilta kirjallista selvitystä ja anteeksipyyntöä. Tiedottaja Zoltan Kovacsia pyydettiin myös poistumaan salista. Kovacs mainitsi useissa tviiteissään unkrilaisen miljardööri George Sorosin, jonka syytti olevan kuulemisen takana.

Hän kutsui kuulemista suursijoittaja George "Soroksen orkesterin jälleen yhdeksi epätoivoiseksi yritykseksi jatkaa loukkauksia Unkaria kohtaan". Arvostelu kohdistui niin Suomeen puheenjohtajamaana kuin yksittäisten maiden puheenvuoroihin.

Puhetta kokouksessa johti eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Unkaria kuultiin nyt toista kertaa Suomen puheenjohtajakaudella osana artikla 7:n kurinpitomenettelyä, koska jäsenmaat pitivät sitä tarpeellisena. Euroopan parlamentti aktivoi viime vuonna kurinpitomenettelyn, koska sen mukaan on olemassa riski, että EU:n perustana olevia arvoja loukataan Unkarissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomi saa osakseen arvostelua oikeusvaltioperiaatteen nostamisesta. Unkarissa maan hallitusta lähellä oleva media on muun muassa rummuttanut Suomen väitettyjä oikeusvaltio-ongelmia.

Muilta mailta Suomi on saanut myös paljon kiitosta siitä, että se on nostanut oikeusvaltion teemaksi aiempia puheenjohtajamaita voimakkaammin.

Kymmenkunta maata nosti esiin huolia varsinkin median vapaudesta, akateemisesta vapaudesta ja oikeusjärjestelmästä. Noin kahden tunnin keskustelua kuvattiin kohteliaaksi, mutta vakavaksi.

Tuppurainen: Olemme olleet rakentavia

Eurooppaministeri Tuppuraisen mukaan Suomi on ollut rakentava ja yhteistyökykyinen viedessään oikeusvaltioasiaa eteenpäin. Tuppurainen sanoi STT:lle aamulla ennen kokousta, että prosessin pitäminen käynnissä on tärkeää jo sinänsä.

Tuppurainen toivoo, että myös tulevat puheenjohtajat toimivat samoin.

– Kyse ei ole ollut missään nimessä mistään oikeudenkäynnistä vaan siitä, että kipeitä asioita pitää pystyä käsittelemään yhdessä. Me olemme tarjonneet Unkarille mahdollisuuden esittää omia näkökantojaan.

Lue myös:

Unkari pitää Suomen tavoitetta sitoa EU-rahat oikeusvaltioperiaatteeseen turhana – Ylen kysymystä vävyn EU-rahoista Orbán kutsui valeuutiseksi

Eurooppaministeri Tuppurainen uskoo EU:n pääsevän yksimielisyyteen unionin rahoituksen ja oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä yhteen

Unkarin hallitus jatkaa Suomen tölvimistä Ylen haastattelussa – Ulkoministeri: "Suomalaisten pitäisi olla huolissaan"

Miksi Viktor Orbán hyökkäsi Suomen oikeuslaitosta kohtaan? – Unkarin suurlähettiläs väittää: “Oikeusvaltiolle ei ole määritelmää”

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä