1. yle.fi
  2. Uutiset

Valotapahtumista on tullut ilmiö niin kotimaassa kuin maailmalla – Olavinlinna hehkuu elämysvalaistuksen hohteessa

Asukkaita ilahduttavia valotapahtumia järjestetään nykyään ympäri Suomea. Savonlinnassa vuoden pimeimpään aikaan Olavinlinnan linnanpihojen muurit on herätetty eloon joulu- ja talviaiheisilla valaistuksilla.

Valoesitykset ja valotaide
Olavinlinnan elämysvalaistus
Olavinlinnan itsenäisyyspäivän aattona syttynyttä elämysvalaistusta voi käydä ihastelemassa 15. joulukuuta asti.Kati Rantala / Yle

Kaupungit järjestävät entistä useammin valotapahtumia elävöittääkseen kaupunkikuvaa pimeänä vuodenaikana. Suomessa Jyväskylä on ollut valon kaupunkina edelläkävijä. Näin arvioi Suomen Valoteknillisen seuran toimitusjohtaja Heikki Härkönen.

– Maailmalla esimerkiksi Ranskan Lyon on yksi euroopanlaajuisesti edistyksellisimmistä valotapahtumien järjestäjistä, hän sanoo.

Savonlinnassa virittäydytään joulun tunnelmaan Olavinlinnan elämysvalaistusta ihastellen. Savonlinna Illumination -hankkeen toteuttama valotapahtuma kokoaa kaupunkilaisia ja matkailijoita yhteen.

Valaistushankkeen projektipäällikkö Niina Härkönen iloitsee valotapahtumien saamasta suosiosta.

– Valotaide ja valotapahtumat koskettavat kaikenikäisiä ja kaikista yhteiskuntaluokista. Paljon on näkynyt Facebookissa ja Instagramissa #savonlinnaillumination-otoksia, ja Olavinlinnahan teki myös kilpailun, jossa parhaimmat kuvat palkitaan.

Myös kaupunkilaiset pitävät Olavinlinnaa sopivana paikkana valotapahtumille.

– Kyllä valot korostavat linnan hienoa miljöötä entisestään, Marika Pennanen ihastelee.

Savonlinnalainen Tapani Rask kehuu Olavinlinnan elämysvalaistusta.

– Se on mahtava kontrasti, kun katsoo linnan muureja ja samalla niissä liikkuu kuvia.

Uusia elämyksiä ja kokemuksia

Asukkaita ilahduttavia valotapahtumia järjestetään nykyään ympäri Suomea. Esimerkiksi Jyväskylällä on pitkät perinteet valon kaupunkina, ja Mikkelissä on parin vuoden ajan järjestetty Illumio-valotapahtuma.

Lux Creatura -teos Illumio-tapahtumassa
Mikkelissä on parin vuoden ajan järjestetty Illumio-valotapahtuma.Susanna Pekkarinen / Yle

Savonlinnassa kaupunkilaisia osallistavia valotapahtumia on nähty reilun vuoden aikana useita. Esimerkiksi marraskuun alussa Halloween-aiheinen Kauhujen saari -tapahtuma veti paljon kävijöitä.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa pelkästään 800 lasta osallistui aarrejahtiin Kasinosaarten kauhureitillä. Niina Härkönen valottaa tapahtumien suosion salaisuutta.

– Kyllä se on tämä meidän pimeä aika. Kaikki kaipaavat valoa ja piristystä arkeen.

Olavinlinnan elämysvalaistuksesta ja projisoinneista vastaa kaksi kuopiolaisyritystä. Erikoisvalaistuksilla linnan pinnat ja kohteet saadaan näyttämään erilaisilta.

Valaistustoteutuksen suunnittelija Ari Tiilikainen LITE-Designista kuvailee elämysvalaistusta erilaisia toteutuksia sisältäväksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Projisoinneista vastaavan Taustamarkkinat BGMT Oy:n toimitusjohtajan Sari Hallikaisen mielestä Olavinlinnan muurit tarjoavat hienon mahdollisuuden luoda kävijöitä ilahduttavia kokonaisuuksia.

Olavinlinnan joulu- ja talviaiheinen elämysvalaistus
Olavinlinnan linnanpihojen muurit on herätetty eloon joulu- ja talviaiheisilla valaistuksilla. Kati Rantala / Yle

Savonlinna Illumination -hanketta rahoittaa Euroopan unionin aluekehitysrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus. Rahoittajina ovat mukana myös Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Hankekehitys Oy ja SAKKE ry.

Valaistushankkeen projektipäällikkö Niina Härkönen kertoo hankkeen koostuvan kahdesta osasta, investointi- ja kehittämishankkeesta, joiden molempien rahoitusosuus on 320 000 euroa.

– Tapahtumat tehdään kehittämishankkeella ja investointihankkeella puolestaan pysyviä investointeja, jotka jäävät tänne kaupunkiin.

Olavinlinnan puolitoistaviikkoisen elämysvalaistuksen kustannuksiksi suunnitteluineen, asennuksineen ja vuokralaitteineen Härkönen arvioi 20 000–30 000 euroa.

Härkönen sanoo uusien elämysten ja kokemusten tekevän valotapahtumista suurta yleisöä kiinnostavia. Viime vuonna joulun alla Olavinlinnan juhlavalaistus oli kaksipäiväinen, mutta nyt yleisön toiveesta valotaidetta pääsee ihastelemaan pitempään.

Itsenäisyyspäivän aattona syttynyttä elämysvalaistusta voi käydä ihastelemassa 15. joulukuuta asti.

– Viikonloppuna on Tuomaan markkinat, jonne tehdään hieman lisää valaistukseen perjantaille ja lauantaille, Niina Härkönen lupaa.

Lue seuraavaksi