Tanska suunnittelee tuulivoimapuistoa, joka tuottaisi sähkön maan kaikille asukkaille – ja paljon enemmän

Merelle rakennettavalla keinosaarella tuulivoimalla tuotettaisiin myös vetyä.

tuulienergia
Tuulivoimapuisto Juutinraumassa Tanskassa.
Tuulivoimapuisto Tanskan Juutinraumassa.Stephan Goerlich / AOP

Tanskassa valmistellaan suunnitelmaa rakentaa merelle keinotekoinen saari, jolle sijoitettaisiin valtava määrä tuulivoimaloita. Maan energiaministeriö hakee saarelle parhaillaan sijoituspaikkaa. Saaria voi myös olla useampi kuin yksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Suunnitelman mukaan saarelle sijoitettaisiin tullivoiman tuotantokapasiteettia kymmenen gigawattia. Tämä vastaisi jopa kymmenen miljoonan keskieurooppalaisen kotitalouden sähköntarvetta.

Tanska, jossa on kuusi miljoonaa asukasta, voisi siis tarjota kaikille asukkailleen tuulisähköä. Maassa on jo ennestään suuri määrä tuulisähkön tuotantolaitoksia. Viime vuonna maa kattoi 41 prosenttia kaikesta sähköntarpeestaan tuulivoimalla.

Saarille suunniteltujen voimaloiden tuotannosta riittäisi siis sähköä muuallekin kuin tanskalaisiin kotitalouksiin.

Tanskan hallitus on varannut 65 miljoonaa kruunua eli 8,5 miljoonaa euroa tutkimukseen, jolla yritetään löytää keino saarella tuotettavan sähkön varastoimiseen tai muuntamiseen vedyksi.

Vetyä pidetään yhtenä varteenotettavimmista tulevaisuuden energiavaihtoehdoista. Kun vety palaa, se muuttuu harmittomasti vedeksi. Vetyä voidaan käyttää energianlähteenä monenlaisissa moottoreissa.

– Jos todella haluamme hyödyntää merellisen tuulivoiman valrtavan potentiaalin, meidän on löydettävä keinot muuntaa vihreä energia lentokoneiden, laivojen ja teollisuuden polttoaineeksi, sanoi energiaministeri Dan Jørgensen.

Tanskan raskas teollisuus on ilmaissut kiinnostuksensa vedyn hyödyntämiseen polttoaineena. Myös laivanvarustamot ja ilmaliikenne hakevat keinoja hiilijalanjälkensä pienentämiseen.

Tanskassa hiljattain hyväksytyn lain mukaan maa vähentää hiilidioksidipäästöjään 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Saarien ja sen tuulivoimaloiden kustannusarvio on 200 – 300 miljardia Tanskan kruunua, eli 26 – 39 miljardia euroa. Kustannuksesta vastaisivat suurimmaksi osaksi yksityiset sijoittajat.

Lähteet: Reuters