Kemi säästää miljoonia sieltä täältä – tavoitteena nollatulos: "Kuoppa on aika iso, josta yritetään nousta"

Juustohöylämäisiä säästöjä löydettiin koko lailla kaikesta toiminnasta.

Kemin kaupunginvaltuusto haki ja löysi säästöjä lähes kaikesta toiminnasta. Ensi vuoden talousarvio saatiin niukasti plussalle. Kuva: Mirko Lehtelä / Yle

Kemin kaupunki kiristää ensi vuonna taloudenpitoaan. Tulevan vuoden talousarvioon (siirryt toiseen palveluun) (pdf-tiedosto) on löydetty miljoonien eurojen säästöt. Ensi vuoden tavoitteena on nollatulos.

Valtuuston maanantaina hyväksymän talousarvion ja -suunnitelmaan kaupunki on etsinyt säästökohteita joka puolelta: viilauksen kohteena ovat niin keskushallinto, työllistäminen, liikunta- ja kulttuuritoimi kuin henkilöstön koulutus ja hankinnatkin.

– Kuoppa on aika iso, josta yritetään nousta ylös, kuvailee kaupunginjohtaja Tero Nissinen taloustilannetta.

Nissisen mukaan talousarviovalmistelun aikana säästöjä raavittiin kokoon viitisen miljoonaa euroa. Tavalliselle kuntalaiselle säästöt eivät kuitenkaan näy kovin isosti, arvioi Nissinen.

– On selvää, että joitakin palveluita hoidetaan pienemmällä miehityksellä. Terveyskeskusmaksun korottaminen näkyy vuositasolla maksimissaan yhdeksän euroa, koska se peritään kolmesta ensimmäisestä kerrasta. On paljon toimia, mutta en näe valtavaa dramatiikkaa, Nissinen sanoo.

Kaupungin talouteen lisäävät paineita muun muassa lähivuosina häämöttävät, jopa kymmenien miljoonien korjaus- ja uudisrakennusinvestoinnit julkisiin rakennuksiin.

Kaupunginorkesterin tulevaisuus vielä epävarma

Yksi huomiota herättäneistä säästösuunnitelmista on ollut kaupunginorkesterin lakkauttaminen. Valtuusto päätyi kuitenkin siirtämään päätöstä tuonnemmaksi, kunnes opetus- ja kulttuuriministeriöltä saadaan selvät askelmerkit siitä, miten lakkauttaminen vaikuttaisi valtionosuuksiin.

Valtuutetut edellyttivät kuitenkin, että kulttuuritoimen on löydettävä tavoiteltu 125 000 euron säästö muualta, jos orkesteria ei lakkauteta.

– Siinä mielessä nyt päättäjät osoittivat ryhtiä, että talousahdinko ja tilannekuva on enemmistöllä huolenaiheena ja linja piti.

Kemin on kuntalain mukaisesti esitettävä sopeutusohjelma, jolla se kattaa vuosina 2018 ja 2019 kertyneet alijäämät seuraavien neljän vuoden aikana.

Laskeva väkiluku pakottaa Nissisen mukaan tarkastelemaan myös henkilöstörakennetta tulevaisuudessa. Valtuusto linjasi jo nyt, että kaikkia eläköityvien työntekijöiden paikkoja ei täytetä.

– Ajatus on, että me edetään kuitenkin maltillisella tiellä ilman yt-neuvotteluja ja sellaista sekamelskaa ja kehitetään organisaatiota hallitusti, Nissinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).