1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kaakon kansanedustajat lämpenevät hitaasti uusille kansallispuistoille: Osa katsoo nykyisten riittävän, osa kaipaa lisää tietoa

Ajatus uusien kansallispuistojen perustaminen saa ristiriitaisen vastaanoton Kaakkois-Suomen kansanedustajilta. Kolme kannattaa, neljä vastustaa ja viisi katsoo tarvitsevansa lisää tietoa päätöksen teon taustaksi. 

Kuukkeli Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Yle kysyi marras-joulukuun taitteessa Kaakkois-Suomen kansanedustajien kantaa uusien kansallispuistojen perustamiseen. Kyselyyn vastasi 12 ja vastaamatta jätti viisi edustajaa.

Edustajista kolme kannattaa ja neljä vastustaa uusien kansallispuistojen perustamista. Viisi edustajaa katsoo tarvitsevansa lisää tietoa päätöksen teon taustaksi.

Kyllä vastasivat Perussuomalaisten Jani Mäkelä, SDP:n Anneli Kiljunen ja vihreiden Heli Järvinen. Ein kannalla olivat Perussuomalaisten Ano Turtiainen, Juho Eerola ja Sheikki Laakso sekä keskustan Ari Torniainen.

Lisätietoa päätöksen teon tueksi kaipasivat SDP:n Suna Kymäläinen, Niina Malm ja Paula Werning sekä kokoomuksen Ville Kaunisto ja Jukka Kopra.

"Ne ovat todella kannattavia sijoituksia"

Ajatus uuden kansallispuiston perustamisesta nousi esille marraskuussa, kun Suomen luonnonsuojeluliitto esitti uuden kansallispuiston perustamista Savonlinnan Punkaharjun ja Ruokolahden väliselle alueelle.

Selvimmin nimenomaan Punkaharjun ja Haarikon alueen kansallispuistolle tukensa antaa vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen.

– Kansallispuistoihin tehdään valtavasti vierailuja ja niiden vaikutus ihmisten elämään on erittäin positiivinen. Niihin tehdyt satsaukset saadaan monin kerroin takaisin erilaisena hyvinvointina ja terveytenä. Ne on todella kannattavia sijoituksia, Järvinen korostaa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueella on nykyisin viisi kansallispuistoa – Kolovesi ja Linnansaari Savonlinnan seudulla, Repovesi Etelä-Savon ja Kymenlaakson rajaseudulla sekä Valkmusa ja Itäinen Suomenlahti Kymenlaaksossa.

Perussuomalaisten Ano Turtiainen katsoo nykyisten alueiden riittävän.

– Kansallispuistot on hyvä asia, mutta ei me tarvita lisää. Meidän täytyy suojata myös elinkeinoja. Jos puistoja aletaan lisäämään niin siellä on ammattikalastajat heti tapetilla. Myös metsäteollisuus on tärkeä tekijä, Turtiainen perustelee.

Punkaharju-Haarikko koostuisi useammasta osasta

Sosialidemokraateista Anneli Kiljunen kannattaa uusien puistojen perustamista, mutta Suna Kymäläinen ja Niina Malm kaipaavat lisätietoa päätöksenteon pohjaksi.

– Suunta on varmaan ihan oikea. Tulevaisuudessa kansallispuistojakin pitää olla enemmän, mutta itse en ole ehtinyt riittävästi asiaan perehtyä. Ihan pelkästään tunnepohjalta ei voi tehdä päätöksiä, Niina Malm sanoo.

Luonnonsuojeluliiton esitys Punkaharjun ja Haarikon alueen yhdistävästä kansallispuistosta on varsin tuore. Luonnonsuojeluliitto sekä sen Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan piirijärjestöt jättivät aloitteen Punkaharjun-Haarikon kansallispuistoselvityksestä loka-marraskuun vaihteessa.

Esitetty alue muodostaisi Saimaan itäpuolelle kokonaisuuden, jonka kaikki osat eivät olisi yhteydessä toisiinsa. Osa alueesta on Savonlinnan, osa Ruokolahden puolella.