Noin 40 uhria, viidelle tuomiot: Tamperelaisesta asunnosta löytyi ajokorttien väärennöstehdas

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on annettu tuomioita harvinaisessa petosvyyhdissä, jossa on poikkeuksellisen paljon asianomistajia.

tuomiot
Poliisi.
Kuvituskuva. Paulus Markkula / Yle

Harvinaisen petosvyyhdin uhreina oli lukuisia yksityisiä ihmisiä ja useita tunnettuja suomalaisia isoja yrityksiä. Yhteensä uhreja oli noin 40.

Kahden miehen syytettiin valmistaneen Tampereella yksityisasunnossa ajokortteja ja käyttäneen niitä petoksissa vuonna 2016. Ajokorttien valmistuksessa oli käytetty tietokoneita kuvankäsittelyohjelmineen, monitoimilaitteita, laminointikonetta ja korttipohjia. Poliisi teki kotietsinnän asuntoon, josta löytyi tuhansien ihmisten henkilötietoja, kuten henkilötunnuksia, osoitetietoja, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat väärentäneet ainakin 19 suomalaisen ajokortit.

Syyttäjän mukaan väärennettyjä ajokortteja käytettiin muun muassa useiden puhelimien ja tietokoneen ostossa, auton vuokrauksessa ja eri tuotteiden ostamisessa useilla tuhansilla euroilla.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi osan syytteistä, mutta tuomitsi osasta. Toinen päätekijä tuomittiin lukuisista väärennöksistä ja petoksista 7 kuukauden vankeuteen. Aiemman rikostaustan takia tuomio määrättiin ehdottomana.

Kahdella rikoskumppanilla oli aikaisempia ehdottomia tuomioita, joiden päälle ei tuomittu enää lisää rangaistuksia korvausten lisäksi, vaikka käräjäoikeus katsoi miehet syyllisiksi tekoihin.

Valtaosa neljännen syytetyn miehen syytteistä hylättiin ja hänet tuomittiin kolmesta petoksesta ja muista rikoksista 60 päivän vankeuteen. Nainen tuomittiin sakkoihin tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Lue lisää:

19 suomalaisen ajokortit löytyivät väärennystehtaasta – petosvyyhdin pääkaksikon kotoa löytyi tuhansien suomalaisten henkilötietoja