Suomessa on nyt Sanna Marinin johtama hallitus – katso kuvakooste vallan vaihtumisesta

Sanna Marinin hallitus aloitti tänään Suomen 76:ntenä hallituksena.

hallitukset
Sanna Marin
Sanna Marin on Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valta on vaihtunut Suomessa: SDP:n Sanna Marinin johtama hallitus nimitettiin tänään tiistaina. Näin päivä eteni eduskunnan äänetyksestä ensimmäiseen tiedotustilaisuuteen.

Eduskunta äänesti Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marinin Suomen pääministeriksi eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 10. joulukuuta 2019. Täysistunnossa ilmoitettiin saapuneeksi tasavallan presidentin kirjelmä pääministeriehdokkaasta eduskunnalle ja äänestettiin pääministeristä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kello 14.15: Eduskunta äänestää SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin Suomen pääministeriksi täysistunnossa äänin 99–70. Täysistunnossa puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ilmoitti eduskunnan saaneen tasavallan presidentin kirjelmän pääministeriehdokkaasta.

Sanna Marin pitää lehdistötilaisuutta eduskunnan ministeriäänestyksen jälkeen 10. joulukuuta
Kimmo Brandt / EPA

Kello 14.25: Sanna Marin pitää lehdistötilaisuuden eduskunnan äänestyksen jälkeen.

Sanna Marin pääministeriäänestyksen jälkeen jälkeen eduskunnassa lehdistötilaisuudessa 10. joulukuuta 2019.
Yle

Tiedotustilaisuudessa Marinilta kysyttiin, miten SDP ja keskusta voivat palauttaa luottamuksen välilleen. Marinin mukaan tarvitaan suoraa keskustelua hallituspuolueiden kesken ja hallitusohjelma toimii yhdistävänä liimana.

– Uskon, että tekojen kautta luottamus palautuu parhaiten, Marin sanoi.

Uusi hallitus yhteiskuva 10. joulukuuta 2019.
Mårten Lampén / Yle

Kello 15.20: Uusi hallitus asettuu ryhmäkuvaan Valtioneuvoston linnassa. Kuvassa vasemmalta kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), työministeri Tuula Haatainen (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), pääministeri Sanna Marin (sd.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Sanna Marin Hallitus valtioneuvoston linnassa 10.12.2019
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uusi hallitus Valtioneuvoston linnassa.

Kuvassa Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin ja Maria Ohisalo.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitusryhmien puheenjohtajat ovat kaikki naisia. Kuvassa vasemmalta Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin ja Maria Ohisalo. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei näy kuvissa , koska hän on virkamatkalla Yhdysvalloissa.

uusi ja vanha hallitus presidentinlinnassa
Yle

Kello 16.40: Sanna Marin piti lyhyen puheen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Presidentinlinnassa.

Presidentti Niinistö Kättelee Sanna Marinia.
Presidentti Niinistö Kättelee Sanna Marinia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö kättelee Sanna Marinia.

Uuden hallituksen tiedotustilaisuus 10. joulukuuta 2019.
Yle

Kello 17.15: Uusi hallitus pitää tiedotustilaisuuden. Sanna Marin kertoo, että häneltä on on monta kertaa kysytty, miten ikä tai sukupuoli vaikuttavat.

– Ikä ja sukupuoli ovat ominaisuuksiamme, toivottavasti voimme näyttää esimerkkiä, että jokainen voi lähteä mukaan yhteiskuntaan, mutta asiat ratkaisevat, Marin sanoi.