1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastokokoukset

Alkuperäiskansojen ääni on harvojen varassa ilmastokokouksessa

Ilmastokokous on maiden, järjestöjen, yritysten ja hyväntekijöiden pelikenttä, jossa kaikki keinot ovat käytössä.

Saamelaiskäräjien Tuomas Aslak Juusolle kansainväliset kokoukset ovat tuttuja. Siitä huolimatta Madridin ilmastokokous on vaatinut paljon valmisteluja.

Ilmastokokouksen neuvotteluiden edetessä maat, yhteenliittymät ja kansalaisjärjestöt käyvät kantojaan läpi ryhmissään. Yksi monista ryhmistä on alkuperäiskansojen IPO-ryhmä. Tuhansien joukossa on muutama kymmenen ipolaista. Ulkopuolelle jääminen olisi heille huonompi vaihtoehto.

Neuvottelut ovat meille enemmän uhka kuin mahdollisuus

Tuomas Aslak Juuso

Saamelaiskäräjien Tuomas Aslak Juuso on tärkeässä asemassa Madridin kokouksessa. Hän on ryhmästä parhaiten perillä käsiteltävistä Pariisin sopimuksen 6. artiklan säännöistä.

Alkuperäiskansat yrittivät saada tärkeään 6. artiklaan kirjauksia perinteisten elämäntapojen turvaamisesta. Neuvottelut ovat olleet vaikeita ja edenneet hitaasti.

Emme saaneet sopimukseen mainintoja elintapamme tueksi

Tuomas Aslak Juuso

Yksi alkuperäiskansojen tapa vaikuttaa on tunnettujen henkilöiden kautta. Hyvin järjestynyt ryhmä pystyy sopimaan joustavasti tapaamisia. He tapasivat kanadalaisen ilmastohankkeiden rahoittaja David Suzukin kesken kaiken kokoustamisen.

Edustatte elämäntapaa, jota pitäisi edistää laajemmin

David Suzuki

Saamen pukuun sonnustautunut Tuomas Aslak Juuso käy läpi tilannetta Kanadan intiaanien ja Panaman kunakansan edustajien kanssa. Alkuperäiskansojen pitää sovitella myös hankalia kysymyksiä liittyen ilmastoon. Esimerkiksi osa intiaaneista on mukana öljyn tuotannossa.

Aluperäiskansat yhdessä muun muassa meren pinnan noususta kärsivien saarivaltioiden kanssa ovat vaatineet rahaa jo syntyneistä vahingoista. Madridin kokouksen rahoitusneuvottelut eivät ole edenneet.

Panaman valtiolta ei heru mitään erityistä tukea

Estebancio Castro Diaz

Alkuperäiskansoja kuunnellaan kokouksessa, mutta he eivät maiden tavoin neuvottele sopimuksista. Aslak Juuso on kuitenkin tyytyväinen siihen, että 6. artiklaan on saatu maininta alkuperäiskansoista.

Kyse on kompromissien kompromisseista

Tuomas Aslak Juuso

Aslak Juuso edustaa arktisen alueen kansoja, ecuadorilainen Juan Carlos Jintiach taas Etelä-Amerikan Amazonin alueen alkuperäiskansoja. Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset yhdistävät.

Saamelaisia uhkaavat akkuteollisuuden kaivoshankkeet muun muassa Norjassa, Amazonin kansoja uhkaa Brasilian politiikan muuttuminen aikaisempaa ilmastovastaisemmaksi. Molemmat johtavat vähitellen elintilan ja elämäntavan katoamiseen.

Aslak Juuso edustaa Madridissa kaikkia ilmastonmuutoksen takia suuren muutoksen alla olevia arktisen alueen kansoja. Alkuperäiskansoihin kuuluvia on eri puolilla maailmaan vajaat 400 miljoonaa.

Vastuu painaa

Tuomas Aslak Juuso

Tekijät

Kari Ikävalko

Julkaistu 11.12.2019

Lue seuraavaksi