1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen Kokoomus

Kokoomus äänestää tyhjää Antti Rinteen valinnassa varapuhemieheksi – "Tällainen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan"

Eduskunta äänestää uudesta varapuhemiehestä keskiviikkona.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että SDP:n tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kokoomus äänestää tyhjää, kun eduskunta kokoontuu keskiviikkona äänestämään varapuhemiehestä.

Varapuhemiehen paikka avautui, kun Tuula Haatainen (sd.) valittiin tiistaina työministeriksi.

Varapuhemiehen paikka kuuluu SDP:lle ja puolue on esittämässä toimeen puheenjohtaja Antti Rinnettä (sd.). Rinne joutui väistymään pääministerin paikalta, kun hallituksen toiseksi suurin puolue keskusta menetti häneen luottamuksen.

– Nyt SDP kuitenkin esittää puhemieheksi Antti Rinnettä, joka viime viikolla erosi pääministerin tehtävästä, koska ei nauttinut eduskunnan enemmistön luottamusta. Heti eron jälkeen häntä istutetaan toiselle hyvin arvovaltaiselle paikalle. Tällainen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Kokoomus on esittänyt Rinteelle epäluottamusta aiemminkin. Puolue teki kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen kanssa välikysymyksen nyt eronneen hallituksen toimista Posti-kohussa.

– Tämä epäluottamus jäi käsittelemättä, koska ensin ministeri ja lopulta koko hallitus erosi. Ikään kuin pelkästään tällä erolla olisi siivottu ristiin puhumisen jäljet ja heti seuraavalla viikolla voitaisiin aloittaa puhtaalta pöydältä uusilla salkuilla. Tämä ei ole kestävä toimintatapa, Mykkänen toteaa.

Kokoomus vaati välikysymyksessä nähtyä parempaa omistajaohjausta. Kokoomuksen mukaan hallitus antoi ensin tukensa 700 pakettilajittelijan liikkeen luovutukselle, mutta myöhemmin puuttui tilanteeseen.

Kokoomus kuuluttaa valtionomistajaohjaukseen linjakkuutta ja ennakoitavuutta.

Lue lisää:

Kaikki kaatuneen hallituksen viisi puoluetta ovat valmiit jatkamaan vanhalta pohjalta