Tuulivoimasta on tulossa Simon kunnan pelastaja – talous aiotaan kääntää plussalle uuden tuulipuiston verotuloilla

Simo aikoo tasapainottaa taloutensa vuonna 2022.

kiinteistövero
Tuulivoimala Simon Leipiössä.
Simo käyttää tuulivoimasta saamansa tulot palveluiden tuottamiseen.Antti Heikinmatti / Yle

Tuulivoimasta on tulossa Simon kuntatalouden pelastaja.

Kunta tekee tänä vuonna arviolta 1,6 miljoonan euron alijäämän. Kunta arvioi tekevänsä alijäämää myös kahtena seuraavana vuonna.

Ensi vuoden alijäämäksi arvioidaan 260 000 euroa ja vuoden 2021 alijäämäksi 170 000 euroa.

Näiden kattamiseen kunnan taseessa on kuitenkin noin 2,3 miljoonaa euroa aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää.

Kunnan taloudessa on edessä kuitenkin tiukat ajat. Synkkyyteen Simossa ei silti vaivuta.

– Simossa elämä on niukkaa, mutta hyvää. Toimintaa kuitenkin kehitetään, jotta kunnanpalvelut turvataan ja kunta säilyy elinvoimaisena. Hyvinvointityöryhmä on valinnut vuodelle 2020 painopisteeksi lapset ja nuoret, sanoo kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Vuonna 2022 ylijäämää tuulivoiman ansiosta

Vuonna 2022 kunta uskoo tekevänsä puolen miljoonan euron ylijäämän, koska kunta alkaa saada kiinteistöverotuloja Sarvisuon tuulipuistosta, johon valmistuu 27 voimalaa.

Tällä kunta tienaa 37 voimalalla 850 000 euroa vuodessa.

Simon kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan ensi vuoden talousarvion maanantaina.

– Valtuusto teki kunnanhallituksen esitykseen vain yhden muutoksen. Se poisti koulukeskus/monitoimitalon 100 000 euron suunnittelurahan, jonka hallitus oli arvioon lisännyt. Investoinneissa kantokyky tulee vastaan, Marttila kertoo.

Simon ensi vuoden suurimmat investoinnit ovat Simojokisuun ruoppaus (netto 100 000 euroa), yhdystie Saarenrantaan (150 000 ‎€), varautuminen Jokirinteen kattokorjaukseen (146 000 ‎€) ja ulkoilureittien rakentaminen (netto 82 000 ‎€).

Valtionosuuksissa kasvua

Simon ensi vuoden käyttötalouden menot ovat arviolta 24,2 miljoonaa euroa. Se on noin 300 000 euroa enemmän verrattuna tälle vuodelle tehtyyn talousarvioon.

Simon talouden pitkäaikainen haaste on ollut valtionosuuksien lasku. Ensi vuonna niiden arvioidaan kuitenkin kasvavan noin 420 000 eurolla.

Kasvu selittyy muun muassa kustannustenjaon tarkistuksesta ja kiky-leikkausten päättymisestä. Simossa valtionosuudet kasvavat silti maan keskiarvoa vähemmän. Simossa kasvuprosentti on 5,2, kun keskimääräinen prosentti on 7,11.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).