Analyysi: "Nouseva tähti" ja "maailman nuorin" – Sanna Marinin on palattava pääministerin arkeen kansainvälisestä hypetyksestä

Marinin EU-politiikan linjasta emme juuri tiedä, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Sanna Marin
sanna marin
Sanna Marin piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden, kun eduskunta valitsi hänet pääministeriksi.Tiia Lillkvist /Yle

Sanna Marin (sd.) tuntuu aloittavan pääministerikautensa onnellisten tähtien alla. Kukaan muu suomalainen pääministeri ei ole saanut vastaavaa hypetystä osakseen.

Marin pääsi jo ennen nimitystään muun muassa New York Timesin (siirryt toiseen palveluun), Le Monden (siirryt toiseen palveluun), Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun)ja BBC:n (siirryt toiseen palveluun)otsikoihin.

BBC hehkuttaa, että suomalainen 34-vuotias nouseva tähti johtaa nuorten naispuoluejohtajien hallituskoalitiota.

New York Times otsikoi Sanna Marinin olevan maailman nuorin pääministeri. On sanottu, että hallituksen nuoruus ja naiseus ovat brändänneet Suomi-kuvan uusiksi.

Pääministerin selkään tuntuu kasvaneen muutamassa päivässä teräsnaisen viitta.

Marinin ensimmäisiä virkatehtäviä on lentää torstaina Brysseliin Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Marin astuu hänelle pääosin lehtikuvista tuttujen eurooppalaisten poliittisten johtajien joukkoon, yhdeksi heistä.

Näyttävästä kansainvälisestä mediahuomiosta johtuen voi olettaa, että salissa olevat eurooppalaiset johtajat tietävät, kuka hän on. Melkoinen aloitus.

Toistaiseksi emme tiedä kovin paljon siitä, millaista Eurooppa-politiikkaa liberaaliksi vasemmistolaiseksi kuvattu Marin lopulta haluaa. Pääministerien ote on vaihdellut paljonkin vuosien varrella heidän omista mieltymyksistään riippuen.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on valmisteilla. Hävittäjähankinnat samoin. EU-politiikka on isossa murroksessa vahvan jäsenen, Britannian valmistellessa lähtöä. Ilmastopolitiikalle asetetut tavoitteet tykyttävät hallitusten pöydällä.

Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin och Maria Ohisalo.
Uuden hallituksen alle 35-vuotiaat naisministerit ovat saaneet suitsutusta kansainvälisessä mediassa. Opetusministeri Li Andersson. valtiovarainministeri Katri Kulmuni, pääministeri Sanna Marin ja sisäministeri Maria Ohisalo tiistaina Linnan peilisalissa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tuore pääministeri saa yksittäisessä EU-kokouksessa kokeneilta virkamiehiltä nuotit käteen. Marin on ulkoisesti rauhallisen itsevarma poliitikko kuten yleisö kuluneen viikon esiintymisistä on huomannut.

Jotain osviittaa poliitikon sisäisistä paineista voi saada Marinin edeltäjän kuvauksesta siitä, kuinka hän joutui kylmiltään EU-vaalistudioihin heti valintansa jälkeen keväällä 2014.

– Ei minulla ollut hölkäsen pölähdystä käsitystä siitä mitä puoluejohtaja Antti Rinteen pitäisi EU:sta ajatella, Rinne muistelee kirjassa Antti Rinne -koko tarina.

Nykyinen puhemies Matti Vanhanen (kesk.) joutui vuonna 2003 samanlaiseen rääkkiin kuin Marin. Silloisen puolustusministeri Vanhasen piti kasvaa nopeasti pääministeriksi, kun Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kaatui Irak-vuotoon.

Tampereen kaupunginvaltuusto.
Sanna Marin nousi julkisuuteen Tampereen kaupunginvaltuuston taitavana puheenjohtajana.Antti Eintola / Yle

Vanhanen muisteli Ykkösaamussa tapahtumien olleen hänelle dramaattisia ja traumaattisia.

– Jos joskus joutuisin tai haluaisin kirjoittaa muistelmat, niin omassa mielessä ei ole noista päivistä mitään käsitystä siitä, mitä missäkin vaiheessa tapahtui, Vanhanen sanoo nyt, 16 vuotta myöhemmin.

Hallituskriisin pääosapuolet olivat tuolloin samat kuin nytkin, SDP ja keskusta. Keskinäisen luottamuksen palautumiseen meni Vanhasen mukaan puoli vuotta.

Edelleen, 2019, kukaan ei tunnu muistavan, että uusi pääministeri ei ole pelastaja tai ihmeidentekijä. Uusi pääministeri opettelee ja ottaa tilannetta haltuunsa. Hän tuskin jälkikäteen muistaa mitä näinä päivinä tai viikkoina tapahtui.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Sanna Marin niukkasanainen al-Holin suomalaisten palautuksista A-studion haastattelussa – valta vaihtui Suomessa, uusi hallitus vakuutti yhtenäisyyttään, Yle seurasi

Suomi saa pääministerin, joka vienee SDP:tä kauemmas vasemmalle – kolme tärkeää asiaa, joissa Sanna Marin eroaa Antti Rinteestä

Kahdeksan tuttua kertoo, mitä vahvuuksia ja heikkouksia pääministeri Sanna Marinilla on: "Ei hän mikään kikattelija ollut"