Hyppää sisältöön

Lähde Ylelle: Suomella on selvä suunnitelma al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi – lennot alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle

Ylen tietojen mukaan suomalaisviranomaiset ovat pyytäneet kurdihallintoa toimittamaan leiriläisiä rajalle.

Al-Holin pakolaisleirin naiset lastasivat tavaroitaan kuorma-auton lavalle kuljetusta varten kesäkuussa 2019. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Ylen saamien tietojen mukaan Suomi pyrkii aktiivisesti tuomaan al-Holin leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset kotiin.

– Ei ole skenaarioita, mihin valmistaudutaan, vaan selvä suunnitelma, joka on aktiivinen, operaation valmistelutyössä mukana oleva henkilö kertoo Ylelle.

Ylen tietojen mukaan viranomaiset odottavat enää sitä, että kurdiviranomaiset alkavat kuljettaa al-Holin leirillä olevia suomalaisia Syyrian ja Irakin väliselle rajalle. Heidät on tarkoitus kuljettaa erissä charter-lennoilla Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja osa virkamiehistä ovat olleet erimielisiä suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Asia nousi viime viikolla julkisuuteen. Kokosimme tähän juttuun yhteenvedon siitä, miten asiat ovat edenneet ministeriössä.

Syyriassa al-Holin leirillä pidetään naisia ja lapsia, jotka ovat asuneet terrorijärjestö Isisin alueella. Joukossa on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan.

Suunnitelma muuttui marraskuussa

Ylen saamien tietojen mukaan ulkoministeriön johdolla tehtiin lokakuussa suunnitelma, jonka mukaan kaikki suomalaiset kotiutetaan kerralla. Marraskuussa suunnitelmaa muutettiin niin, että kotiutus tehdään erissä. Tähän päädyttiin Ylen tietojen mukaan siksi, ettei asiassa tarvitsisi tehdä poliittista päätöstä, vaan kotiutus voitaisiin tehdä pelkän viranomaispäätöksen ja konsulilainsäädännön nojalla.

Yle kysyi ulkoministeriöstä kommenttia uusimpiin tietoihin. Ulkoministeriöstä vastattiin, että he ovat valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin. Ulkoministeriön mukaan mitään operaatiota ei ole tällä hetkellä käynnissä, yksityiskohtia sieltä ei haluttu kommentoida.

Ulkoministeriön johtaman suunnitelman kerrotaan olevan Korpi-projekti.

Projektin valmisteluryhmään kuuluu viranomaisia ainakin ulkoministeriöstä, sisäministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, poliisista, keskusrikospoliisista, rajavartiolaitoksesta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.

Projektin tiimoilta on pidetty useita valmistelukokouksia loka- ja marraskuussa.

Lue myös:

.
.