Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin kotiutuksista

Presidentti toivoo uudelle hallitukselle työrauhaa.

Presidentti Sauli Niinistö toivoo hallituksen pohtivan poliittista päätöstä kotiuttamisesta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että tänään nimitetty hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisen suhteen. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) kansliansa välityksellä.

– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö kirjoitti viestissään HS:lle.

Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja -naisten kotiuttamisesta on tullut poliittinen kysymys. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja osa virkamiehistä ovat olleet erimielisiä suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Asia nousi viime viikolla julkisuuteen.

Ylen saamien tietojen mukaan Suomi pyrkii aktiivisesti tuomaan al-Holin-leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset kotiin. Asiassa on meneillään aktiivinen operaatio, joka pyrkii tuomaan leirillä olevat suomalaiset charter-lennoilla Suomeen erissä.

A-studion haastattelussa pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vahvistanut tietoja kotiutuksista. Hän vetosi, että asiasta pitäisi kysyä ulkoministeri Haavistolta. Marin vahvisti kuitenkin, ettei asiasta ole tehty hallituksen sisällä päätöstä.

Al-Holin leirillä pidetään naisia ja lapsia, jotka ovat asuneet terrorijärjestö Isisin alueella. Joukossa on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan.

Lue lisää:

.
.