Uudessa-Seelannissa purkautunut tulivuori on jälleen aktiivinen – kadonneiden etsiminen viivästyy entisestään

Maanantaisen tulivuorenpurkauksen kuolonuhrien määrä nousi kuuteen. Kahdeksan ihmistä on vielä kateissa.

tulivuorenpurkaukset
Turistin ottama kuva tulivuorenpurkauksesta maanantain saaren lähistöllä.
Turistin ottama kuva tulivuorenpurkauksesta maanantaina saaren lähistöllä. Michael Schade / EPA

Maanantaina Uudessa-Seelannissa purkautunut tulivuori osoittaa jälleen merkkejä lisääntyneestä aktiivisuudesta, mikä viivästyttää kadonneiden uhrien etsintää. Asumattomalla White Islandin saarella sijaitseva tulivuori päästi lisää höyryä sekä mutaa ilmaan keskiviikkona.

Uusiseelantilaisen geologisen tutkimuskeskuksen GeoNetin mukaan tulivuori purkautuu hyvin todennäköisesti uudestaan seuraavan vuorokauden aikana.

Kahdeksan ihmistä on yhä kateissa purkauksen jäljiltä. Poliisin mukaan kadonneet eivät ole enää hengissä, ja heidän uskotaan löytyvän tuhkaan peittyneeltä saarelta. Poliisi kertoo odottavansa tietoa asiantuntijoilta, milloin viranomaisten on turvallista mennä saarelle etsimään kadonneita.

Tulivuorenpurkauksen kuolonuhrien määrä nousi tiistaina kuuteen, kun yksi uhreista kuoli vammoihinsa sairaalassa. Loukkaantuneista 30 on yhä sairaalahoidossa, ja heistä 25 on kriittisessä tilassa. Useat loukkaantuneet kärsivät pahoista palovammoista.

Poliisin mukaan saarella oli purkaushetkellä 47 vierailijaa. Saarella oli uusiseelantilaisten turistien ja oppaiden lisäksi turisteja Yhdysvalloista, Australiasta, Britanniasta, Kiinasta ja Malesiasta.

Viranomaisten mukaan kuolonuhrien tunnistaminen on yhä kesken. Mediatietojen mukaan kuolleiden joukossa on australialainen äiti ja tytär.

Tulivuori sijaitsee 48 kilometrin päässä Pohjoissaaren itärannikolta. Tulivuori on yksi Uuden-Seelannin aktiivisimmista, ja turistit vierailevat siellä usein. Saarella vierailee vuosittain noin 10 000 kävijää.

Lue lisää:

Poliisi aloittaa rikostutkinnan Uuden-Seelannin tulivuorenpurkaukseen liittyen – kuolleita jopa 13, loukkaantuneet pahoin palaneita

Viisi kuoli ja kahdeksan on kateissa Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen jäljiltä – Poliisi ei usko enää löytävänsä eloonjääneitä

Lähteet: Reuters, AP