Kajaanin ammattikorkeakoulun Demolassa ajatellaan laatikon ulkopuolella – "Haluamme erityisesti palvella tämän alueen työelämää"

Demolassa opiskelijat toimivat tiiviissä yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

ammattikorkeakoulut
Opiskelijoita ja Rollock Oy:n työntekijöitä yhteisessä kehittämispäivässä.
Rollock Oy saa KAMKin opiskelijoilta paljon uusia ideoita Demolan kautta. Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on jo reilun vuoden verran ollut käytössä Demola-malli, joka on uudenlainen tapa tehdä työelämäyhteistyötä.

Demola on yrityksen ja oppilaitoksen yhteistyötä, jossa opiskelijat pääsevät tuomaan omia näkemyksiään yrityksiin. Demolaan ei tulla tietyn ongelman kanssa, vaan pääasiana on katsella toimintaa uudesta näkökulmasta ja kehittää toimintaa.

– Tässä mallissa opiskelijoiden idearikkaus ja näkökulmat pääsevät esiin. Jos on tehnyt 20 vuotta duunia, saattaa olla jo urautunut ja silloin on aika out-of-the-box-ajattelulle, Demolan vetäjänä KAMKilla toimiva Anne Määttä sanoo.

Kahdeksan viikon demola-jaksolla on viisi lähipäivää, jossa ovat mukana sekä yrityksen, että oppilaitoksen väki. Tässä mallissa ongelmaa ei vain heitetä ilmaan ja odoteta, että opettajat ja opiskelijat huolehtivat ratkaisusta.

– Yrityskin sitoutuu siihen, että jonkun aihion pohjalta lähdetään porukalla tutkimaan ja miettimään asiaa. Kukaan lähtiessä tiedä, mikä lopputulema on.

Demolasta yritykset saavat työhönsä uusia näkökulmia ja ideoita, kun taas opiskelijat saavat arvokasta työkokemusta. Määttä kertoo sekä opiskelijoiden, että yritysten olleen innolla mukana uuden mallisessa toiminnassa. Mukana olevia yrityksiä ovat tällä hetkellä Kajaanin kaupunki, Kaisanet ja kulunvalvontajärjestelmiä valmistava Rollock Oy, joka tekee paljon yhteistyötä oppilaitoksen kanssa.

– Kajaanin ammattikorkeakoulu on meille tärkeä yhteistyökumppani. Tätä kautta olemme saaneet hankeyhteistyötä, opinnäytetyön tekijöitä, harjoittelijoita ja jopa työvoimaa, kertoo Rollock Oy:n operatiivinen johtaja Petteri Karjalainen.

Demola lisää myös KAMKin vaikuttavuutta alueella.

– KAMK on aluekehityksen keskiössä ja haluamme erityisesti palvella tämän alueen työelämää. Haluamme varmistaa, että valmistuneiden opiskelijoiden osaamista jää tänne meidän alueellemme, toteaa KAMKin koulutusjohtaja Kimmo Nikkanen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)