Satelliitit seuraavat metsähakkuiden luvallisuutta – "Kainuussa on aina eletty metsästä ja siellä ymmärretään lainalaisuudet"

Satelliittikuvien käyttö helpottaa varsinkin arvokkaiden metsäympäristöjen tarkkailua.

hakkuut
Mäntyjä ja kuusia ilmakuvassa.
Arkistokuvassa on harvennettua mänty- ja kuusimetsää.Niko Mannonen / Yle

Suomen Metsäkeskus seuraa metsähakkuiden toteutumista nykyisin satelliittikuvien avulla.

Vanhaa ja uutta satelliittikuvaa vertaamalla voidaan seurata entistä tarkemmin puunkorjuun vaikutuksia metsäluonnon monimuotoisuuteen. Kuvista nähdään toteutuneet hakkuut, joita verrataan metsänomistajien ja puunostajien tekemiin metsänkäyttöilmoituksiin sekä Metsäkeskuksen metsä- ja luontotietoon.

– Satelliittikuvasta näkee hyvin, jos metsänkäyttöilmoitusta on rikottu. Aika usein toimija myöntää, että erehdys on päässyt käymään, Metsäkeskuksen rahoituksen ja tarkastuksen asiantuntija Teemu Pulkkanen sanoo.

Kuvista tarkistetaan, onko lain edellyttämä metsänkäyttöilmoitus hakkuusta tehty, onko hakkuu kohdistunut arvokkaaseen elinympäristöön ja millaiset suojavyöhykkeet vesistöjen rantoihin on jätetty. Mikäli jotain poikkeavaa ja hälyttävää ilmenee, tehdään paikalla maastotarkastus.

Satelliittikuvien käyttö helpottaa varsinkin arvokkaiden metsäympäristöjen tarkkailua. Tänä vuonna tehdyissä maastotarkistuksissa hakkuut olivat aiheuttaneet muutoksia lähes viidennekseen tarkastetuista arvokkaista elinympäristökohteista. Kainuussa tarkastetut kohteet olivat kuitenkin säilyneet hyvin.

– Kainuussa on aina eletty metsästä ja siellä ymmärretään lainalaisuudet, Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Tommi Lohi sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)