Oulun kupeeseen nouseva Ruutikankaan ampumaurheilukeskus sai lähes miljoona euroa valtiolta

Mittaluokassaan Euroopan suurimpien joukkoon sijoittuva keskus avataan vuonna 2025.

ampumaradat
Ampumaradan rakentamista
Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen valmistuminen kestää vielä vuosia. Muutamia ampumaratoja alueella jo on.Marko Väänänen / Yle

Limingan ja Lumijoen rajalle rakennettava ampumaurheilukeskus on päässyt opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeeksi. Ruutikankaan ampumaurheilukeskukselle on myönnetty valtion tukea 900 000 euroa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 15 miljoonaa euroa. Sadan hehtaarin maa-alue puolen tunnin päässä Oulusta valmistuu ampujille seuraavan viiden vuoden kuluessa. Pelkästään maanrakennustöitä tehdään nelisen vuotta. Ne aloitettiin vuosi sitten.

Keskuksen rakentaminen on merkittävä panostus ampumaurheiluun jopa Euroopan laajuudessa. Ampumaurheilukeskuksen toivotaan palvelevan maajoukkuetason urheilijoita, mutta se tulee olemaan avoinna kaikille harrastajille korvausta vastaan.

– Ampumasuorituspaikkoja tulee olemaan yli 400, ja täällä voi harrastaa satoja lajeja. Joten kyllä tämä on Euroopan mittaluokassa yksi suurimpia, ampumaurheilukeskuksen rakentamista vetävän Ruutikangas Oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja sanoo.

Alueen suuruudesta kertoo se, että pelkästään vallirakennelmiin on tulossa 80 000 tonnia käytettyjä autonrenkaita. Lisäksi Haatajan mukaan alueelle tulee muun muassa helikopterikenttä.

Ampumaurheilukeskuksen omistavat Liminka, Lumijoki ja Oulunseudun ampumaurheilukeskus ry.

Suomessa on vuoden 2013 jälkeen suljettu jopa puolet ampumaradoista. Ympäristönsuojelulaki on vuodesta 2009 lähtien vaatinut kaikille ampumaurheilukeskuksille ympäristöluvan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus