Greta Thunberg: Kuinka voi olla suuttumatta, kun poliitikot ja suuryritykset välttelevät vastuutaan ilmastotuhosta

16-vuotias ilmastoaktivisti uskoo, että suuri muutos ilmastonmuutoksen estämiseksi alkaa ihmisistä.

Greta Thunberg
Greta Thunberg esittää näkemyksensä ilmastopolitiikasta
Greta Thunberg esittää näkemyksensä ilmastopolitiikasta

Nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on esiintynyt Madridin ilmastokokouksessa.

Thunbergin puhe oli rauhallisempi kuin syyskuussa YK:n ilmastotapahtumassa, mutta sanoma ei ollut muuttunut: globaali ilmastokatastrofi on entistä lähempänä, mutta sen estämiseksi ei siltikään tehdä käytännössä mitään.

Thunberg kertasi Pariisin ilmastosopimusta, johon on kirjattu, kuinka paljon ihmiskunnalla on varaa aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä ennen kuin hiilidioksidin määrä ylittää ilmakehässä kriittisen rajan. Thunbergin mukaan jäljellä oleva määrä hupenee nopeasti.

Jo nyt tapahtunut lämpeneminen aiheuttaa katastrofeja ja tuhansien ihmisien kuolemisen joka vuosi, eikä minkäänlaista muutosta ole nähtävissä.

Kuinka puhua ilmastokatastrofista olematta alarmisti?

Thunbergia on moitittu liian tunteikkaasta ja syyttävästä esiintymistavasta. Madridissa hän perusteli esiintymistään tilanteen vakavuudella.

– Kuinka reagoida näihin lukuihin ilman minkäänlaista paniikintunnetta? Voiko olla suuttumatta, kun huomaa, ettei käytännössä mitään ole tehty? Kuinka puhua näistä asioista kuulostamatta hätääntyneeltä?

Hän toi esiin ikäviä tilastoja, joiden mukaan 100 maailman suurinta liikeyritystä aiheuttavat 75 prosenttia maailman ilmastopäästöistä. Kymmenen prosenttia ihmiskunnasta aiheuttaa puolet päästöistä.

Thunberg kertoi, että maat ovat tehneet paljon lupauksia päästöjen vähentämiseksi tai jopa hiilineutraaliudesta tiettyyn vuoteen mennessä. Hän huomautti kuitenkin, että lupaukset eivät suinkaan ole kattavia. Niissä ei huomioida esimerkiksi laiva- ja ilmaliikennettä, eikä tuontia ja vientiä.

Maat ovat myös varanneet itselleen mahdollisuuden, että ne voivat siirtää päästövähennyksensä muiden maiden hoidettaviksi. Maat ovat hyvin ovelia välttelemään todellisia päästövähennyksiä ja huiputtamaan niillä, Thunberg moitti.

– Tämä ei ole johtajuutta, tämä on harhaan johtamista.

Thunberg esitti, että päästöjen leikkaaminen ei lopulta riitä, vaan ne on lopetettava kokonaan. Ei riitä, että maat ovat hiilineutraaleja vuonna 2050, jos hiilibudjetti on syöty loppuun jo muutaman lähivuoden aikana.

"Muutos lähtee ihmisistä"

Ensi kuussa 17 vuotta täyttävä aktivisti kertoi puheensa lopuksi edelleen uskovansa, että katastrofi on vältettävissä ja että tarpeellinen muutos ihmisten toimintaan on löydettävissä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu suuryritysten tai hallitusten aloitteesta.

– Historian kaikki suurimmat muutokset ovat saaneet alkunsa tavallisten ihmisten toiminnasta, Greta Thunberg totesi.

Paneelikeskustelun aikana häneltä kysyttiin, millainen tasapaino hänellä on positiivisten tunteiden ja ilmastohuoken aiheuttaman raivon välillä.

Thunberg vastasi, että toiveikkuutta luo toiminta oikean asian edistämiseksi. Raivo puolestaan saa aikaan sen, että ihminen lähtee ulos mukavuusalueeltaan ja alkaa tehdä asioita.

Thunberg saapui Espanjaan Yhdysvalloista purjeveneellä, sillä hän haluaa välttää ilmaston lämpenemistä aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä, joita lentomatkailu tuottaa.

Hän puhui syyskuussa YK:n ilmastotapahtumassa Yhdysvalloissa. Thunbergin puhe herätti laajaa huomiota, koska hän tuomitsi kiihkeään sävyyn poliitikkojen toimet. Thunbergin mielestä poliitikkojen olisi syytä hävetä, koska ilmastonmuutoksen estämiseen ei ole tehty vielä juuri mitään.

Thunbergin New Yorkin puheen näet Yle Areenasta tästä linkistä.