Ulkoministeri Haavisto tarkentaa linjaansa al-Holin suomalaisnaisten ja lasten tilanteessa – ainakin lapset pitää saada turvaan

Pääministeri Sanna Marin on todennut, että Haaviston toimintalinjalle on annettu hallituksen hiljainen hyväksyntä.

al-Holin leiri
Ulkoministeri Pekka Haavisto puhuu tiedotustilaisuudessaan Syyrian al-Holin leirin suomalaisten tilanteesta Helsingissä keskiviikkona 11. joulukuuta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto selvitti keskiviikkona al-Holin suomalaisten tilannetta. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen Haaviston tiedotustilaisuudesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd. ) hallitus on joutunut heti alkumetreillään myrskynsilmään. Marin lupasi tänään, että hallitus selvittää al-Holin suomalaisten lasten ja naisten tilannetta perinpohjin. Hän jätti vastuun kuitenkin ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.)

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessaan, että ulkoministeriöllä pitää olla jatkuvasti erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Tilanteet alueella voivat muuttua.

Tilaisuus kesti 15 minuuttia, eikä uusia vastauksia juuri saatu.

Haavisto ei halunnut kommentoida Ylen tietoja siitä, että operaatioita lasten palauttamisesta olisi valmisteltu hyvinkin yksityiskohtaisesti. Hän ei ottanut myöskään kantaa siihen, pitäisikö hallituksen tehdä asiasta poliittinen linjaus.

– Ulkoministeriön toimintalinjaus on, että ainakin lapset on saatava turvaan, Haavisto sanoo.

Tieto palautuksesta voisi johtaa lasten piilotteluun

Haavisto myönsi, että asiasta olisi voinut tiedottaa paremminkin. Tilanne on kuitenkin ongelmallinen lasten oikeusturvan takia.

– Jos tulisi esimerkiksi tieto, että vain lapset haetaan leiriltä, heitä saatettaisin alkaa piilotella leirillä, Haavisto perustelee vaiteliaisuuttaan.

Haaviston mukaan erilaisia suunnitelmia on tehty viime kesästä lähtien siltä varalta, että leiri alkaa purkautua. Hän ei halua kuitenkaan avata suunnitelmia sen tarkemmin.

Haaviston mukaan lasten äidit ovat tehneet väärin, kun ovat matkustaneet konfliktialueelle. Lapsia on kuitenkin autettava.

Ulkoministeri Haavisto vertaa tilannetta esimerkiksi lapsikaappauksiin. Viranomaisten toiminnan yksityiskohtia ei voi paljastaa, koska tiedot on luokiteltu salaisiksi.

Marin: toimintalinjalle on hallituksen hiljainen hyväksyntä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tilannetta aiemmin eduskunnassa.

– Minulla ei ole tietoa mistään viranomaisoperaatiosta, päivämääristä eikä henkilöistä, Marin sanoi.

Lue lisää: Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Marin totesi päivällä, että asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja Haaviston toimintalinjalle on hallituksen hiljainen hyväksyntä.

Oppositio teki keskiviikkona välikysymyksen al-Holin leirin suomalaislasten ja naisten tilanteesta. Selvitystä odotetaan etenkin ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta. Hallitus vastaa välikysymykseen tiistaina.

Kulmuni lehtitietojen varassa

Hallitukselta odotetaan nyt selkeitä vastauksia. Ollaanko suomalaislapsia ja -naisia tuomassa leiriltä Suomeen?

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan nyt on pohdittava onko lainsäädäntö ajan tasalla.

– Mitään poliittisia päätöksiä ei ole tehty. Olen aivan samojen lehtitietojen varassa kuin tekin. Keskustan linja on, että terroristeja ei kuitenkaan pidä tukea eikä auttaa, Kulmuni sanoi.

Presidentti Niinistö odottaa linjauksia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo Helsingin Sanomissa, (siirryt toiseen palveluun)että uusi hallitus tekisi selkeän poliittisen päätöksen siitä, kotiutetaanko al-Holin leirin suomalaiset.

– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö kirjoitti viestissään HS:lle.

Rinteen hallitus ilmoitti kesällä, ettei se aio hakea Isis-leirin suomalaisia Syyriasta Suomeen. Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus ei harkitse evakuointeja esimerkiksi konsulipalvelun avulla.

Ylen tieto: Aktiivinen suunnitelma

Syyriassa al-Holin leirillä pidetään naisia ja lapsia, jotka ovat asuneet terrorijärjestö Isisin alueella. Joukossa on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan.

Ylen saamien tietojen mukaan Suomi pyrkii aktiivisesti tuomaan al-Holin-leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset kotiin. Sen mukaisesti leirillä olevat suomalaiset pyritään tuomaan tilauslennoilla Suomeen pienissä erissä.

Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja -naisten kotiuttamisesta on tullut poliittinen kysymys. Ulkoministeri Pekka Haavisto ja osa virkamiehistä ovat olleet erimielisiä suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä.

Juttua korjattu klo 17.48: Viimeisestä väliotsikosta ja sen alla aktiivinen operaatio muutettu aktiiviseksi suunnitelmaksi.