1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin puolueilla enää keskiyöhön aikaa välttää kolmannet vaalit vuoden sisällä – viime hetken neuvottelut tuskin tuottavat tulosta

Israelissa joudutaan todennäköisesti uurnille maaliskuun 2. päivänä, sillä kahden suurimman puolueen johtajat ovat edelleen eripuraisia.

Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz (vas.) ja virkaa tekevä pääministeri ja Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahu Knessetissä lokakuussa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelissa ei ole ollut toimivaa hallitusta liki vuoteen. Huhtikuun tai syyskuun vaaleissa ei mikään puolue noussut sellaiseen asemaan, että olisi saanut hallitusta kasaan. Lakeja on jäänyt säätämättä, virkoja täyttämättä, ensi vuoden budjetti hyväksymättä. (siirryt toiseen palveluun)

– Koko päätöksentekojärjestelmä on jumissa ja siitä on runsaasti merkkejä kaikkialla. Israelilaiset ovat turhautuneita, koska mitään tulosta ei ole saatu aikaan, sanoo sitoutumattoman Israelin demokratia instituutin johtaja Yohanan Plesner uutistoimisto AP:lle.

Tilannetta ei helpota se, että toisen valtapuolueen, Likudin johtaja ja virkaa tekevä pääministeri Benjamin Netanjahu asetettiin viime kuussa syytteeseen lahjusten vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Netanjahu on kiistänyt syyllisyytensä ja haukkunut syytteitä vallankaappausyritykseksi.

Sekä Netanjahu että toisen valtapuolueen, Sininen ja valkoinen -puolueen Benny Gantz epäonnistuivat kumpikin vuorollaan hallituksen kokoamisessa. Siksi nyt avaimet ovat Israelin parlamentin eli Knessetin käsissä. Sen saama kolmen viikon määräaika hallituksenmuodostajan löytämiseksi päättyy tänään puolilta öin.

Sen jälkeen presidentti Reuven Rivlinin on julistettava uudet vaalit. Ne olisivat jo kolmannet vuoden sisällä, huhtikuun ja syyskuun vaalien jälkeen.

Netanjahun oikeusprosessi vaikuttaa neuvotteluihin

Helpoimmin hallituksen saisi kasaan juuri kahdesta valtapuolueesta eli Sininen ja valkoinen -puolueesta ja Likudista. Yhteishallituksessa pääministerin pesti voisi vaihdella puoluejohtajien kesken.

Netanjahu haluaisi istua pääministerinä oikeusprosessinsa aikana, joten jos yhteishallitus muodostetaan ja pääministerin pestiä kierrätetään, Netanjahu haluaa olla ensimmäisenä vuorossa.

Gantz sekä Netanjahu ovat kuitenkin pahasti riitaisia.

Gantz ei ole halunnut hallitukseen syytteessä olevan Netanjahun kanssa, mutta hän on ilmoittanut olevansa valmis neuvotteluihin Likudin kanssa, jos puolue vaihtaa johtajaa.

Netanjahu hallituksen istunnossa sunnuntaina. Syytteeseen asettaminen ei pakota häntä eroamaan pääministerin tehtävistä, mutta oikeuskanslerilta odotetaan yhä linjausta siitä, voiko Netanjahu asettua hallituksenmuodostajaksi, jos Likud voittaa seuraavat vaalit. Kuva: Ronen Zvulun / EPA

Netanjahu on kuitenkin hallinnut puoluettaan tiukalla kädellä, ja vain yksi varteenotettava vaihtoehto, entinen opetus- ja sisäministeri Gideon Sa'ar on noussut esille. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos minut valitaan Likudin johtajaksi, minä johdan sen voittoon. Toisaalta, jos jatkamme nykymenolla, emme pärjää seuraavissakaan vaaleissa sen paremmin kuin kahdessa edellisessä, sanoi Sa'ar tiistaina.

Likudin puoluekokous järjestetään näillä näkymin vuodenvaihteen tienoilla, mutta Netanjahu on erittäin suosittu omassa puolueessaan, joten häntä tuskin syrjäytetään.

Gantz onkin viime metreillä lieventänyt kantaansa. Maanantaina hän ilmoitti, että voi harkita hallitusyhteistyötä, jos Netanjahu vakuuttaa, ettei järjestele itselleen immuniteettia syytteiltä.

Molemmat ovat turhaan yrittäneet neuvotella yhteistyöstä myös venäläissiirtolaisia edustavan Yisrael Beiteinu -puolueen johtajan, Avigdor Liebermanin kanssa. Lieberman ei kuitenkaan halua yhteishallitusta, jossa on mukana uskontopuolueita tai Israelin arabeja, mikä jälleen rajaa hallituspalapelin vaihtoehtoja.

Liebermanin puolueen lähtö Netanjahun hallituksesta viime vuoden lopulla oli alkysysäys hallituskaaokselle.

Uudet vaalit 2. maaliskuuta

Valtapuolueet ovat sopineet ennenaikaisten vaalien järjestämisestä (siirryt toiseen palveluun)maanantaina, 2. maaliskuuta.

Israelissa on laissa määritelty, että vaalit on aina järjestettävä tiistaisin, joten uusi vaalipäivä vaatii lainmuutoksen, joka pitää sekin hyväksyä ennen puoltayötä.

Kuva: Atef Safadi / EPA

Jos lakia ei hyväksytä ajoissa, vaalit järjestetään automaattisesti 10. maaliskuuta, mikä olisi ongelmallista, koska silloin Israelissa juhlitaan juutalaista juhlapyhää, purimia.

Järjestetään vaalit sitten kumpana tahansa päivänä, lopputuloksesta ennustetaan jälleen tasaväkistä.

Lue lisää:

Toimittajalta: Onko Israel yhden miehen show?

Israelissa vaalit tulevat ja menevät, kun Benjamin Netanjahu taistelee asemastaan maan johtajana

Israelin vaalien kolmen kerroksen väkeä – eripuraa riittää, mutta jokaisella äänestäjällä on mielipide Netanjahusta