Kirjeenvaihtajan analyysi: "Female Future Finland" – Nuoren pääministerin valinnut Suomi on saksalaisille kiiltokuva mutta ei esikuva

Saksassa Sanna Marinin valinta oli valtaisa uutinen. Saksalaispoliitikot eivät silti näe Pohjoismaita välttämättä esikuvana, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Sanna Marin
mies kävelee tykkylumen keskellä
AOP

BerliiniSaksan sosiaalidemokraattisen puolueen puoluekokous on ehtinyt siihen vaiheeseen perjantai-iltaa, että yhä useampi puoluekokousedustaja valuu kokoussalista hakemaan piristystä.

Legendaarisen liittokanslerin Willy Brandtin mukaan nimetty koju tarjoilee vohveleita. Kysyntä ylittää tarjonnan ja muodostuu jono, vaikka toisaalla olisi olutta.

Oman vohvelinsa on jo saanut kolmikymppinen sosiaalidemokraatti Etelä-Saksasta, Baijerista. Sairaanhoitajana työskentelevä Seija Knorr-Köning innostuu suomalaistoimittajasta. Hän tunnustautuu pohjoismaafaniksi.

Fanituksen kohde pohjustettiin jo ennen syntymää. Knorr-Köningin saksalaiset vanhemmat tutustuivat lomareissullaan suomalaisiin Seijaan ja Kristaan, ja ystävykset juhlivat keskenään yhden illan.

– Sen tapaamisen takia vanhempani päättivät nimetä minut Seijaksi, Knorr-Köning kertoo.

Mutta suuremman vaikutuksen on tehnyt Ruotsi. Nuori demari alkaa innoissaan selittää kokemuksistaan ruotsalaisesta terveyskeskuksesta ja erityisesti siitä, miten reseptin sai sähköisenä. Se on saksalaiselle yhä ihmeellinen ajatus.

– Rakastamme myös Olof Palmea, hän sanoo Ruotsin 1980-luvulla murhatusta demaripääministeristä.

SPD:n logo
Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen logo puoluekokouksessa 6. joulukuuta Berliinissä.AOP

Vieressä seisoo Ruotsin radion Saksan-kirjeenvaihtaja Caroline Salzinger. Hän sanoo jälkeenpäin tilanteen olleen klassinen esimerkki Schwedenbonuksesta eli Ruotsi-bonuksesta. Ruotsalaistoimittajat käyttävät tätä termiä kuvaamaan kohtaamisiaan saksalaisten kanssa.

Monella saksalaisella on omakohtainen anekdootti Ruotsista. Ruotsia pidetään moitteettomasti toimivana yhteiskuntana. Mielikuva on romanttinen eikä aina sidoksissa todellisuuteen, mutta aina positiivinen: Huvikumpu, hyvinvointivaltio ja Volvo.

– Saksalaisille Ruotsi on mahtava. Ruotsi on utopia, Salzinger sanoo.

Kaksi päivää Saksan demareiden puoluekokousperjantain jälkeen tulee uutinen, joka nousee otsikoihin ympäri maailmaa. Suomen sosiaalidemokraattinen puolue SDP on valinnut pääministeriehdokkaksi 34-vuotiaan Sanna Marinin.

Nettileike
Zeit Online. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Hallituksen nimityksen jälkeen Saksan lehdistö täyttyy Suomen nuoresta pääministeristä ja hallituspuolueiden naisjohdosta kertovista jutuista. Julkisuus on valtaisaa ja liki yksinomaan positiivista.

– Mitä voimme oppia suomalaisnaisilta, kysyy arvovaltainen Die Zeit.

– Mitä Suomella on muita maita enemmän, pohditaan Süddeutsche Zeitungissa.

Myös radio- ja televisiokanavat huomioivat Suomen pääministerin näyttävästi.

Onko nyt Suomi-bonuksen aika?

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki tuntee Saksan hyvin. Hän on asunut pitkään lapsena Saksassa ja käynyt saksalaisen koulun. Saksa on yhä Lepomäen toinen kotikieli.

Tänä vuonna hän on ehtinyt Berliiniin jo kolmesti. Eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän puheenjohtajana Lepomäki on lisäksi ottanut useita saksalaisvieraita Suomessa vastaan.

Lepomäki antaa puhelinhaastattelun tiistaina sen jälkeen, kun Sanna Marinin hallitus on virallisesti nimitetty.

Lepomäen mukaan saksalaisten Suomi-kuva rakentuu vahvasti mielikuvien varaan. Marinin nuori ja naisvaltainen hallitus saattaa hyvinkin vahvistaa myös Suomen imagoa sellaisena utopiana, jona Ruotsi jo nähdään.

– Ajatellaan, että voiko tuollaista maata olla olemassakaan, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan myös saksalaiset poliitikot tuntevat Suomen todella huonosti. Suomi on kaukainen ja kiiltokuvamainen.

– Suomi nähdään luonnon ja rauhan tyyssijana, turistikohteena, mutta ei varsinaisena poliittisena toimijana, Lepomäki sanoo.

Nettileike
Süddeutsche Zeitung. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Jos joku saksalainen poliitikko sattuu tuntemaan Suomea, keksitään heti 15 syytä, miksi jokin Suomessa kehitetty asia ei toimisi Saksassa.

– He eivät itsestään selvästi ihannoi meidän systeemiä.

Yksi syy on se, että Suomi nähdään yhä homogeenisenä maana, toisin kuin Saksa. Sen vuoksi esimerkiksi suomalaista koulujärjestelmää ei välttämättä pidetä esikuvana.

Lisäksi joissain tasa-arvokysymyksissä Saksa on Suomea edellä. Kun Suomessa pohdittiin vuonna 2012 tosissaan, voiko homoseksuaali mies olla presidentti, Saksan ulkoministerinä oli jo vuosia toiminut avoimesti homo Guido Westerwelle.

– Haluamme Suomessa nähdä, että olemme usein edistyksellisempiä kuin tosiasiassa olemme, Lepomäki sanoo.

Hänen mukaansa moni saksalainen pitää itse asiassa Suomen nykyistä poliittista järjestelmää pelottavana.

Kevin Kühnert, Norbert Walter-Borjans ja Saskia Esken
SPD:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnert onnitteli puolueen johtoon valittuja Norbert Walter-Borjansia ja Saskia Eskeniä puoluekokouksessa 6. joulukuuta.AOP

Saksassa Angela Merkel on ollut liittokanslerina 14 vuotta, ja ministerit istuvat pääsääntöisesti koko vaalikauden. Suomessa taas ministerit vaihtuvat moneen kertaan, ja myös pääministeri voi vaihtua kesken hallituskauden.

Ajatus viiden puolueen koalitiosta herättää Saksassa kysymyksiä, miten hallitus voi saada mitään aikaan.

Puoluekentän sirpaloituminen on silti edessä Saksassakin. Suomalaisesta kauhukuvasta saattaa tulla saksalaista politiikan arkea.

Murros näkyy jo Saksan sosiaalidemokraattien SPD:n puoluekokouksessa Berliinissä. Puolue on historiallisessa ahdingossa ja taistelee olemassaolonsa puolesta.

Ilmaiset vohvelitkaan eivät nosta nujerrettua tunnelmaa.

Suomalaisilta nimensä saanut Seija Knorr-Köning vaikuttaa tuskaiselta puolueensa suhteen. SPD on hetkeä aiemmin valinnut uuden vasemmistosiipeä edustavan puheenjohtajakaksikon Saskia Eskenin ja Norbert Walter-Borjansin.

Silti demareiden on vaikea viestiä, minkälaisen tulevaisuuden puolue haluaa Saksalle.

Sanna Marinin nousu pääministeriksi ja siitä seurannut julkisuus ovat tarjonneet saksalaisille ainakin yhden näkymän siihen, miltä politiikka saattaa tulevaisuudessa näyttää.

– Female Future Finland, otsikoi saksalaisradio Deutschlandfunk lähetyksensä.

Lue myös:

Toimittajalta: Kun Sanna Marinin nimitys pääministeriksi vahvistui, sähköpostiini alkoi tipahdella kommentointipyyntöjä – uteliaisuus Ranskassa heräsi

Sanna Marin on otsikoissa ympäri maailman – tulevaa pääministeriä pidetään politiikan "ennätysnaisena"