1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Puunkorjuun rajoitukset pistävät kainuulaiset metsäkoneyrittäjät ahtaalle – "Yrityksissä on lomautusvaroitukset päällä"

Rajoitukset johtuvat suurten metsäyhtiöiden puuvarastojen tyhjennyksistä.

metsäteollisuus
Metsäkone metsässä.
Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtajan mukaan puun toimitukset suhteessa metsäkoneinvestointeihin eivät ole nyt hyvällä tasolla. Kuvituskuva.Jasmine Nedergård / Yle

Kainuussa ei voida tällä hetkellä työskennellä täyspainotteisesti metsäkoneilla, johtuen metsäyhtiöiden puutavaran rajoituksista.

Näin vuoden lopulla isoilla metsäyhtiöillä on varastoissa puuta ja ne halutaan pienemmiksi ennen vuoden vaihdetta, joten tilanne näkyy alkupäätuotannossa.

Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtaja Sami Juntusen mukaan puuta ei voida toimittaa niin paljon kuin kalliilla koneinvestoinneilla pitäisi tehdä. Juntusen laskelmien perusteella metsäkoneiden täydestä käyttötehosta jää vajaaksi 20–30 prosenttia.

– Yrityksissä on lomautusvaroitukset päällä. Hakkuurajoitukset ovat pakottaneet monet koneyritykset siirtymään muun muassa yhteen työvuoroon.

Puunkorjuun vähentyminen oli näkyvissä jo lokakuussa Koneyrittäjien tekemässä markkinatilannekyselyssä. Kyselyn mukaan puuta korjattiin Kainuussa jo lokakuussa vajaateholla, alle 80 prosentin tasolla täystyöllisyydestä.

Metsätalous on Kainuussa tärkeä toimiala ja sillä on suuri vaikutus maakunnan työllisyyteen. Alan tempoilu aiheuttaa koneurakoitsijoille paljon mietittävää.

– Tällä hetkellä alaa puhuttavat puunkorjuun rajoitukset, kun taas vasta podettiin kovaa työvoimapulaa, sanoo Juntunen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi