1. yle.fi
  2. Uutiset

HäSa: Poliisi aloittaa esitutkinnan strategiajohtaja Markku Rimpelän toimista – rikosnimikkeenä törkeä virka-aseman väärinkäyttö

Esitutkinta liittyy Seminaarin koulun tilavuokra-asiaan ja Nummikeskuksen suunnitteluun.

Hämeenlinna
Tilaajajohtaja Markku Rimpelä
Strategiajohtaja Markku Rimpelä. Arkistokuva.Antti Ruonaniemi / Yle

Hämeen poliisi aloittaa esitutkinnan Hämeenlinnan strategiajohtajan Markku Rimpelän toimista Seminaarin koulun tilavuokra-asiassa. Asiasta kertoi ensin Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi kirjasi asiasta rikosilmoituksen Hämeen Sanomien 28. marraskuuta julkaiseman jutun (siirryt toiseen palveluun) perusteella. Myös yksityishenkilö teki Rimpelästä tutkintapyynnön joulukuun alussa.

Rikosnimikkeenä on törkeä virka-aseman väärinkäyttö, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Uotila Hämeen poliisista.

Markku Rimpelä ei ole yllättynyt esitutkinnasta. Hänen mielestään on hyvä, että asia tutkitaan.

– Omasta mielestäni olen toiminut harkintani mukaisesti oikein, Rimpelä kommentoi Ylelle.

Kaupunginjohtaja: ei syytä viraltapidätykseen

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan Rimpelää ei ole syytä pidättää virastaan tutkinnan ajaksi, koska kaikki tutkintaan liittyvä aineisto on tiedossa ja saatavilla.

– Yleensä virasta pidätetään, jos epäillään, että henkilö voisi yrittää vaikutta tutkintaan ja aineistoihin.

Hämeenlinnan kaupunki on päättänyt tilata asiasta selvityksen ulkopuoliselta taholta, Kuntaliitolta. Kaupunginjohtaja toivoo, että poliisitutkinta ja selvitys palauttavat luottamuksen kaupungin johtoon.

Kenakkala uskoo, että tutkintaan liittyvät asiat on hoidettu säännösten ja lakien mukaisesti.

– Kysymys on enemmän jääviydestä, mikä on henkilön oma asia ilmoittaa.

Intressiristiriita luupin alla

Markku Rimpelän toiminta nousi julkiseen keskusteluun marraskuussa, kun Hämeen Sanomat kertoi epäillystä intressiristiriidasta Seminaarin koulun vuokrauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Vuokraamispäätöksen aikaan Rimpelä toimi kaupungin tilaajajohtajana. Hän esitteli asian lasten ja nuorten lautakunnalle, joka päätti Seminaarin koulun vuokraamisesta. Tuolloin Rimpelällä oli sivutoimisen yritystoimintansa kautta kytkös vuokranantajaan eli Suomen Ylioppilaskiinteistöt oy:hyn.

Lue myös: Hämeenlinna maksaa miljoonia vuokraa koulutiloista – virkamiesten mukaan vuokra on normaali

Päivitetty 24.11.202 klo 15:58: Jutusta poistettu maininta, että tutkinta liittyy myös Nummikeskuksen suunnitteluun. Markku Rimpelää ei epäillä virkarikoksesta Nummikeskukseen liittyen. Virkarikostutkinta kohdistuu Hämeenlinnan Seminaarin koulun vuokra-asiaan.

Päivitetty 12.12.2019 klo 9.33: Poliisi kirjasi asiasta ensimmäisen rikosilmoituksen Hämeen Sanomien jutun perusteella eikä yksityishenkilön ilmoituksesta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Yksityishenkilö teki asiasta oman tutkintapyynnön joulukuun alussa.

Virhe toistui myös alueellisissa radiolähetyksissä kello 14.30, 15.30 ja 16.30 ja Hämeen alueellisissa tv-lähetyksissä kello 17.06 ja 18.21.

Lue seuraavaksi