Keskustan Kulmuni auttaisi al-Holin lapsia, mutta ei äitejä – haluaa oikeudellisen perustan, jolla lapset ja äidit voitaisiin erottaa

"Äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minun mielestäni pidä auttaa."

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi keskiviikkoiltana A-studiossa ettei halua al-Holin leirillä oleviä suomalaisia äitejä palautettaviksi Suomeen. Leirillä olevia suomalaislapsia hän olisi sen sijaan valmis auttamaan.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni auttaisi al-Holin leirillä olevia suomalaisia lapsia, mutta ei äitejä.

Kulmunin mukaan pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan.

Kulmuni sanoi Ylen A-studion haastattelussa keskiviikkona, että hän uskoo ihmisten ymmärtävän laajasti sen, että viattomia lapsia, jotka ovat joutuneet leirille omasta tahdostaan riippumatta, autetaan.

– Sen sijaan äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minun mielestäni pidä auttaa, Kulmuni totesi.

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä pidetään terroristijärjestö Isisin alueilla asuneita naisia ja lapsia. Leirillä on noin 10 aikuista naista ja 30 lasta, jotka ovat suomalaisia. Joukossa on pari orpolasta.

Kulmuni kertoi, että hallituksessa on yhteinen tahotila, että leirin lapsia halutaan auttaa.

– Ei kukaan halua vaarantaa suomalaisten turvallisuutta sillä, että tänne tuodaan mahdollisesti terroristiseen toimintaan osallistuneita ihmisiä.

Al-Holin leirin suomalaisnaisten ja -lasten kohtalosta on käyty viime päivinä Suomessa kovaa poliittista vääntöä.

Oppositio jätti tänään aihetta koskevan välikysymyksen. Oppositio haluaa välikysymyksessään vastauksia muun muassa siihen, onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi tarkoitus tapahtua.

Kulmuni sanoi, että hallitus ei ole tehnyt sellaista päätöstä, jolla kaikki leirillä olevat suomalaiset evakuoitaisiin Suomeen. Hänen mukaansa al-Holia on ylipäänsä käsitelty vain hallituksen iltakoulussa.

Kulmunin mukaan hallituksen linja al-Holista tulee esille viimeistään välikysymyskeskustelussa ensi viikolla.

Lue myös:

Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista