1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

EU:n uusi ilmastolinjaus: Sata miljardia euroa hiilestä luopumiseen, ilmastolaki voimaan keväällä, 2030 tavoitteita tiukemmiksi

Komissio hyväksyi "vihreäksi sopimukseksi" kutsutun suunnitelman, joka tiukentaa EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteita.

ilmastonmuutos
Ursula von der Leyen
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.Frederick Florin / AFP

BrysselEU lupaa sata miljardia euroa fossiilisista polttoaineista riippuvaisten jäsenmaiden tukemiseen, jotta unioni voisi pyrkiä kohti hiilineutraaliutta vuosisadan puolivälissä.

Komissio hyväksyi "uudeksi vihreäksi sopimukseksi" kutsutun suunnitelman kokouksessaan aamupäivällä. Suunnitelma pitää sisällään lukuisia toimenpiteitä ilmastopolitiikan tiukentamiseksi.

– Meidän on varmistettava, että kukaan ei jää jälkeen. Tämä siirtymä (hiilineutraaliuteen) joko toimii kaikkien puolesta oikeudenmukaisesti, tai sitten se ei toimi ollenkaan, sanoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että EU ei päästä ilmakehään enempää kasvihuonekaasuja kuin hiilinielut pystyvät sieltä poistamaan. Etenkin EU:n itälaidan jäsenmaat ovat edellyttäneet tuntuvaa rahallista tukea päästöjen vähentämiseen.

Puola, Unkari ja Tsekki ovat toistaiseksi estäneet EU:ta sitoutumasta hiilineutraalisuustavoitteeseen vuodelle 2050. Asiasta neuvotellaan EU-maiden huippukokouksessa Brysselissä huomenna torstaina. Päätös pitää tehdä yksimielisesti.

Von der Leyenin mukaan sadan miljardin rahoitus pitää suunnata alueille ja toimialoille, jotka kärsivät fossiilisista luopumisesta eniten.

Komissio aikoo tehdä lainsäädäntöesityksen siirtymärahastosta ensi tammikuussa. Maaliskuussa tulee esitys EU:n ilmastolaista, jonka tarkoitus on sitoa unioni lainsäädännön avulla saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteen vuonna 2050.

"Vihreä sopimus" kiristäisi myös jo aiemmin sovittuja ilmastotavoitteita. Komissio haluaa, että vuoden 2030 vähennystavoitetta nostetaan nykyisestä 40 prosentista 50–55 prosenttiin. Ehdotus tästä on luvassa ensi kesänä.

Von der Leyenin jo aiemmin lupaamat ns. hiilitullit puolestaan näyttävät lykkääntyvän vuodelle 2021. Hiilitullien tarkoitus on välttää tuotannon siirtyminen Euroopasta sellaisiin maihin, joissa teollisuudelle ei koidu lisäkustannuksia ilmastopolitiikan seurauksena.

– Jokaisen maanosan on löydettävä oma polkunsa, mutta tavoitteen pitää olla sama kaikille, von der Leyen sanoi Euroopan parlamentissa iltapäivällä.

Siirtymärahaston ohella vihreä suunnitelma pitää sisällään lukuisia muita ilmastopolitiikan lakialoitteita, joita komissio aikoo antaa toimikautensa ensimmäisen sadan päivän aikana. Vuoteen 2050 tähtääviä toimenpiteitä on kaikkiaan 50.

Von der Leyenin mukaan suunnitelman tarkoitus on sovittaa yhteen päästöjen vähentäminen ja talouskasvu. Hänen mukaansa vihreä suunnitelma on ihmisen ensimmäiseen kuulentoon vertautuva hetki Euroopalle.

Ympäristöministeri pitää ohjelmaa tärkeänä päänavauksena

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan EU:n vihreä ohjelma on todella tärkeä päänavaus uudelta komissiolta. Mikkonen toivoo, että EU saa ensi kesään mennessä valmiiksi suunnitelmat uusista ilmastopäästövähennyksistä. Muun muassa EU:lta on kaivattu uusia linjauksia meneillään olevaan YK:n ilmastokokoukseen Madridissa.

EU:n selvemmät tavoitteet muotoillaan ensi vuoden alussa annettavassa ilmastolakiesityksessä. Ministeri Mikkonen on erityisen tyytyväinen siihen, että Suomen ajama kiertotalousajattelu on tulossa mukaan EU:n politiikkaan.

– Ohjelmassa on ilahduttavaa, että siellä on vahvasti mukana painotuksia rakentamisen, tekstiilien ja muovien kiertotalouteen. Nämä etenevät nyt lainsäädännöksi.

Mikkonen pitää komission linjauksia hyvinä myös siltä osin, että se kattaa laajasti kaikki ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavat alat.

– Niin liikennettä, maataloutta ja esimerkiksi teollisuutta pitää katsoa osana kokonaisuutta omilla tavoitteilla, jotta Eurooppa muuttuu vähähiiliseksi.

Lue seuraavaksi