1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Holin leiri

Analyysi: Al-Holin operaatio on Marinin hallituksen ensimmäinen tilaisuus osoittaa, kykeneekö se tekemään vaikeita päätöksiä

Hallitus on toteuttamassa palautusoperaatiota, josta vallitsee hallituksen sisällä repivä erimielisyys, arvioi toimittaja Eero Mäntymaa.

al-Holin leiri
Suomen uusi hallitus poseeraa ryhmäkuvassa järjestäytymisistunnossa valtioneuvoston linnassa
Marinin hallitus nimitettiin tiistaina, ja on nyt jo torstaihin mennessä ajautunut erimielisyyksiin. Mårten Lampén / Yle

Sanna Marinin (sd.) hallitus on tätä kirjoittaessa hieman yli kahden vuorokauden ikäinen. Ja jo nyt ensimmäisen suuren päätöksensä – ja samalla ensimmäisen poliittisen kriisinsä – edessä.

Päätös koskee Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten palautusta.

Kysymys kuuluu: Haluaako hallitus palauttaa leirillä olevat suomalaiset kotimaahansa vai ei?

Kysymys voi kuulostaa absurdilta. Kaikki uutisia seuraavat tietävät, että ulkoministeriön johtamaa palautusoperaatiota on valmisteltu pitkään ja pitkälle. Niin pitkälle, että yhden suunnitelman mukaan leirillä olevat muutama kymmenen lasta ja kymmenen naista olisi tuotu Suomeen tällä viikolla.

Marinin uunituore hallitus tai sitä edeltänyt Antti Rinteen (sd.) hallitus ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tehnyt yhteistä päätöstä siitä, keitä leiriltä tuodaan, ja miten. Asia on poliittisesti merkittävä, ja siksi päätöksen puute on kasvava ongelma. Sekä itse operaatiolle, mutta myös hallituksen toimintakyvylle.

Miksi päätöstä ei sitten ole kuulunut?

Todennäköisesti siksi, että hallituspuolueet eivät ole asiasta yksimielisiä.

"Hiljainen hyväksyntä" ei tarkoita laajaa hyväksyntää

Pääministeri Marinin mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) valitsemalla toimintalinjalla on "hallituksen hiljainen hyväksyntä". Epämääräinen ilmaisu viittaa hallituksen 31. lokakuuta pitämään iltakouluun, jossa ulkoministeri Haavisto esitteli suunniteltua palautusoperaatiota. Yksikään iltakouluun osallistuneista ministereistä ei vastustanut suunnitelmaa.

Kaikki hallituksen ministerit eivät kuitenkaan olleet iltakoulussa. Rivikansanedustajista puhumattakaan.

Iltakoulussa esitelty suunnitelma on olennaisesti erilainen kuin se mistä Suomessa puhuttiin vielä kesäkuussa. Silloin ajatus oli, että apua annetaan konsulaattiin saapuville suomalaisille ja että suomalaisia ei lähdetä erikseen aktiivisesti hakemaan leiriltä.

Iltakoulussa esitellyn operaation päätavoitteena oli leirin suomalaislapsien tuominen Suomeen. Ja se ei mitä todennäköisimmin onnistu ilman, että myös heidän vanhempansa tuodaan Suomeen. Leiriä hallinnoivat kurdit eivät salli sitä. Ja suomalaisilla viranomaisilla ei ole valtuuksia erottaa lapsia aikuisista kuin poikkeustapauksissa.

Tästä syystä Suomi on suunnitellut kaikkien palautukseen suostuvien kotiuttamista charter-lennoilla.

Tästä hallituspuolueet eivät ole keskenään sopineet, eivätkä ne ole siitä yhtä mieltä. Erimielisyys koskee etenkin leirin aikuisia naisia, joiden epäillään liittyneen terroristijärjestö Isisiin tai vähintäänkin kannattavan Isisin toimintaa.

Tämä tuli vesiselväksi viimeistään keskiviikkona, kun keskustapoliitikko toisensa jälkeen ilmoitti, että leirin naisten tuominen Suomeen ei käy.

”Keskusta ei ole hyväksynyt hiljaisesti eikä äänekkäästi kenenkään lennättämistä tänne”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

"Jääkööt sinne", sanoi kansanedustaja Mikko Kärnä, leirin aikuisiin viitaten.

"Al-Holin Isis-leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen", sanoi kansanedustaja Mikko Savola jo tiistaina.

"On hyvä, että lapsia autetaan. Mutta minun mielestäni niitä aikuisia, jotka ovat lähteneet sinne terroristiseen toimintaan, heitä ei pidä auttaa", sanoi valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni A-studiossa.

Kulmunille ja muille keskustalaisille tuskin on epäselvää, että aikuisten jättäminen leirille hyvin mahdollisesti tarkoittaa sitä, että myös lapset muutamaa orpoa lukuun ottamatta jäävät leirille. Tämä ei varmasti käy päinsä kaikille keskustan hallituskumppaneille. Etenkään vihreille, joiden ministerin näpeissä lasten palauttaminen on.

Ulostulot vihjaavat, että mikäli hallituspuolueet aloittaisivat asiasta perusteellisen keskustelun, "hiljainen hyväksyntä" voisi muuttua äänekkääksi erimielisyydeksi.

Viisi päivää aikaa ratkaisuun

Leirin suomalaisten palauttaminen tuskin on siitä kiinni, tapahtuuko palauttaminen hallituksen yksimielisen siunauksen alla vai ei. Mutta hallituksen toimintakyky voi hyvinkin olla siitä kiinni.

Ei ole ainkaan hirveän liioiteltua sanoa, että palautusoperaatio on jo ollut viestinnällinen katastrofi.

Ulkoministeri Haaviston mukaan "konkreettista operaatiota ei ole". Ei olekaan, jos "konkreettinen operaatio" tarkoittaa palautusta, joka on jo käynnistetty.

Sen sijaan on pitkälle pohdittu suunnitelma, josta vuodetaan jatkuvasti salatuksi tarkoitettua yksityiskohtaista tietoa. Vuodot riskeeraavat palautuksen toteuttamisen. Vuodot ovat myös merkki siitä, että viestintä poliitikoiden tai virkamiesten välillä ei toimi, ja että kaikki asiaa hoitavat eivät hyväksy tätä, tai valittua toimintatapaa ylipäänsä. Ulkoministeriö on jo kriisiytynyt osittain siksi, että virkamiehet eivät halua vastuulleen päätöksiä, jotka ovat heidän mielestään poliitikoiden tehtävä.

Julkinen poliittinen linjanveto viestisi palautusta hoitavalla virkakunnalle, että valitulla linjalla on hallituksen selkänoja. Päätös myös selventäisi kansalle, mihin hallitus pyrkii ja miksi. Hallitus, joka ajaa läpi kiistanalaisia ratkaisuja ilman avointa keskustelua, menettää herkästi äänestäjien luottamuksen. Myös presidentti Sauli Niinistö toivoo asiaan selkeää linjausta (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Sanna Marinin mukaan asiaan tullaan palaamaan ensi viikon tiistaina, kun hallitus vastaa opposition jättämään palautusta koskevaan välikysymykseen. Hallituksella on siis viisi päivää aikaa päättää, mitä mieltä se on suomalaisten palauttamisesta Al-holin leiriltä.

Jos päätöstä ei kuulu, palautus mahdollisesti tapahtuu ilman hallituksen yksimielistä hyväksyntää. Se tuskin tekisi hyvää hallituksen sisäiselle luottamukselle.

Se olisi myös ensimmäinen osoitus siitä, että Marinin hallitus ei kykene vaikeisiin ratkaisuihin.

Juttua korjattu klo 13.36: Katri Kulmuni on valtiovarainministeri, eikä elinkeinoministeri, kuten jutussa luki.

Lue myös:

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista

Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu

Ulkoministeri Haavisto tarkentaa linjaansa al-Holin suomalaisnaisten ja lasten tilanteessa – ainakin lapset pitää saada turvaan

Lue seuraavaksi