1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Kulttuurin rahanjako kuohuttaa Helsingissä

Pienille toimijoille tehdyt avustusleikkaukset kuohuttavat kulttuuripiirejä Helsingissä.

Helsinki
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaos on päättänyt leikata tuhansilla euroilla useiden pienempien kulttuuriyhdistysten avustuksia.

Menettäjä on esimerkiksi Ylioppilasteatteri, jonka vuosiavusta kaupunki leikkaa 6 000 eurolla nykyisestä 41 000 eurosta. Koko Teatterin vuosiavustus vähenee 5 000 eurolla nykyisestä 80 000 eurosta.

Tanssiyhdistyksistä tuhansien eurojen avustusleikkaukset osuvat muun muassa Tsuumiin, ja Nomadiin.

Elävän musiikin yhdistys Elmu menettää näillä näkymin avustuksia kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Pienille yhdistyksille kaupungin muutaman tuhannen euron tuki voi olla ratkaisevan tärkeää.

– Minulla pitäisi olla ensi-ilta helmikuussa esityksestä nimeltä Ikoni. Pohdimme juuri, että pitääkö koko tuotanto perua, koska ei ole varmaa saanko helmikuussa palkkaa, sanoo Ylioppilasteatterin taiteellinen vastaava Anni Mikkelsson.

Ylioppilasteatteri harkitsee myös Mustikkamaan kesäteatteritoiminnasta luopumista.

Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikön Veikko Kunnas korostaa, että kaupungin maksamat avustukset ovat niin sanottua julkista rahaa, jonka jakamisessa on tietyt periaatteet.

– Lähtökohtana ei voi olla se, että kaikki saisivat vuodesta toiseen aina euromääräisesti saman summan rahaa. Kaupunki arvioi vuosittain avustuskohteita suhteessa toisiinsa, ja tekee ratkaisut tämän arvion pohjalta, Kunnas sanoo.

Kunnas muistuttaa, että monen pienen kulttuuritoimijan avustussumma myös kasvaa ensi vuonna.

Vapaa-aika- ja kulttuuriyhdistykset eivät myöskään elä vain kaupungin tuella, vaan myös valtio rahoittaa vapaa-aika- ja kulttuuriyhdistysten toimintaa.

Kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin kulttuurille jakamat avustukset ovat ensi vuonna samaa luokkaa kuin tänä vuonna. Ensi vuonna lisänä on Tanssin talon rakentamiseen myönnetty erillinen lisäraha.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaoston avustuspäätöksistä voi valittaa 30 päivän kuluessa vapaa-aika- ja kulttuurilautakunnalle.

Lue seuraavaksi