Sairaanhoitopiireillä satojen miljoonien investoinnit Itä-Suomessa

Pelkästään Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa laitetaan sote-rakennuksiin lähivuosina noin 350 miljoonaa euroa.

sairaanhoitopalvelut
Pohjois-Karjalan keskussairaala-alue Joensuun Tikkamäellä.
Sairaanhoitokuntayhtymät sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa investoivat kiivaasti myös lähivuosina. Kuvassa Pohjois-Karjalan keskussairaalan tiiviisti rakennettu alue Joensuun Tikkamäellä.Heikki Haapalainen / Yle

Sairaanhoitokuntayhtymät tekevät roimia investointeja Itä-Suomessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten arvioidaan kasvavan Kuopion yliopistosairaalan (KYS) erityisvastuualueella noin kymmenen prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Menojen kasvu painottuu ikääntyneiden palveluihin.

Kuntien vuonna 2018 heikentynyttä taloutta rasittavat myös sote-kiinteistöjen jätti-investoinnit.

Pohjois-Savossa asukkaita on noin noin 245 000. Kallein hanke on Kuopion yliopistollisen sairaalan lisärakentaminen ja saneeraus, jotka maksavat yhteensä noin 133 miljoonaa euroa. KYS on yksi 12:sta laajan päivystyksen sairaalasta ja yksi viidestä yliopistosairaalasta.

Varkaudessa sairaalaan ja sote-kiinteistöihin investoidaan noin 30 miljoonaa ja Iisalmen sairaalaan ja sote-kiinteistöihin noin 23 miljoonaa euroa. Lisäksi Leppävirralla vanhusten palvelutalon uudisrakennus maksaa arviolta seitsemän miljoonaa euroa.

Noin 162 000 asukkaan Pohjois-Karjalassa keskussairaalan jo käynnissä olevat ja hyväksytyt rakennus- ja saneeraushankkeet maksavat liki sata miljoonaa euroa.

Joensuussa sijaitseva keskussairaala on Pohjois-Karjalan maakunnan ainoa sairaala, yksi Suomen laajan päivystyksen sairaaloista ja myös synnytyssairaala.

Lisäksi Siun sote -kuntayhtymä on suunnitellut Pohjois-Karjalaan tuleville vuosille kiinteistöinvestointeja yli 40 miljoonalla eurolla. Päälle tulee vielä uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jonka hinta-arvio on 15 miljoonaa euroa.